3 voordelen van een schuifdeur voor de trap

5 februari 2024
Home » Blog » 3 voordelen van een schuifdeur voor de trap

Een open trap in de woonkamer kan zowel charme als uitdagingen met zich meebrengen. Geluiden van boven worden gemakkelijk gehoord en de warmte in de woonkamer behouden zal een uitdaging zijn. Maar wat als hier een stijlvolle en functionele oplossing voor is? In deze blog worden enkele voordelen omschreven van een schuifdeur voor de trap om je kennis te laten maken met deze oplossing.

1. Warmtebehoud en energiebesparing

Een veel voorkomend probleem bij woningen met een open trap in de woonkamer is het warmteverlies. Een groot gedeelte van de warmte gaat verloren aangezien het opstijgt en daardoor verdwijnt naar boven. Hierdoor is het moeilijker om je woonkamer te verwarmen, duurt het langer en daardoor kan het ook in de papieren lopen. Door een schuifdeur voor de trap te plaatsen wordt er een scheiding gecreëerd tussen boven en beneden. Hierdoor blijft merendeel van de warmte in de woonkamer behouden. Een schuifdeur is in deze situaties vaak de meest passende oplossing omdat deze weinig ruimte rondom de deur nodig heeft.

Door een stalen schuifdeur te plaatsen voor de trap blijft de temperatuur in de woonkamer aangenaam dankzij een stijlvolle oplossing. Mocht je een betere dichting wensen dan is een scharnierdeur in feite de beste optie als het gaat om warmtebehoud en energiebesparing. Dit omdat een scharnierdeur is voorzien van een kozijn rondom. Hierdoor dicht deze nagenoeg volledig af. Een schuifdeur heeft dit uiteraard niet. Hierbij blijven altijd minimale kieren aanwezig tussen de schuifdeur en het bouwkundige. Alleen bij een trap in de woonkamer is de ruimte schaars. Daarom is een schuifdeur in deze situaties vaak de beste oplossing.

2. Veiligheid

Veiligheid is naast esthetiek en gebruiksvriendelijkheid net zo belangrijk. Naast dat Perfect View Windows een zeer gebruiksvriendelijke schuifdeur biedt is het ook een veilig product. Een vinger tussen de deur zit niemand op te wachten daarom wordt deze kans verkleind door te werken met een soft-close systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de deur op twee punten afremt. Dit gebeurt zowel bij het sluiten als bij het volledig openen van de deur.  Dit voorkomt harde klappen en beschadigingen, maar beschermt tevens ook je vingers.

3. Mooie uitstraling

Naast de eerdergenoemde praktische voordelen is een schuifdeur ook een waar designstuk in de woning. Een stalen schuifdeur van Perfect View Windows is hier een goed voorbeeld van. Vanwege de ultra slanke stijlen van 20/30mm sluiten deze schuifdeuren naadloos aan op elk interieur. Daarnaast kunnen deze schuifdeuren zowel inwendig weggewerkt als voorlangs de muur gemonteerd worden. Dit staat volledig in lijn met het minimalistische design. Dit verrijkt je interieur en zorgt ervoor dat de ruimte groter oogt. Doordat deze stalen deuren op maat worden gemaakt is deze volledig naar wens in te delen. Hierdoor zal deze schuifdeur zich mengen in je interieur en voldoen aan al je wensen.

Conclusie

Het plaatsen van een schuifdeur voor de open trap is meer dan alleen een esthetische keuze. Het biedt concrete voordelen op het gebied van warmtebehoud & energiebesparing. Ook kunnen veiligheid en gebruiksvriendelijkheid doorslaggevend zijn in de keuze. Een stalen schuifdeur is mooi, maar overal te koop.  Hoe zorg je dat je de juiste keuze maakt? Door allereerst je wensen op een rijtje te zetten en op te maken wat voor jullie belangrijk is. Zo zijn er namelijk verschillende aanbieders welke ook allemaal een andere kwaliteit leveren. Het is dan ook aan te raden om verschillende offertes op te vragen en meerdere deuren te gaan bekijken. Hierdoor creëer je het beste beeld om eren goede keuze te maken.

Veel gestelde vragen

Hoe beïnvloedt een schuifdeur de warmtecirculatie in vergelijking met een gewone deur?

Een deur is een deur, of deze nu schuift of open slaat. Een deur houdt daarmee altijd een zekere luchtcirculatie tegen. Dat is wat een deur doet, een ruimte afsluiten. Een scharnierdeur dicht nou eenmaal beter dan een schuifdeur. Dit komt doordat een scharnierdeur altijd in een kozijn sluit. Daarmee trekt de deur vaak in de rubbers en is bij een dichte stand dan ook helemaal afgesloten, geen kieren meer.

Een schuifdeur hangt als het ware vrij in de ruimte. Het doet niet meer dan de open ruimte dichten met het deuroppervlak dat het bezit. Dit probeert een schuifdeur zo goed mogelijk te doen al sluit deze nooit in een bijpassend kozijn. Hierdoor zal er altijd ruimte zijn tussen de muur en de deur waardoor deze minder goed sluit dan een scharnierdeur.

Is een schuifdeur veilig genoeg voor huizen met kleine kinderen of huisdieren?

Iedere schuifdeur is anders en wordt op een andere manier gemaakt en geplaatst. Het materiaal speelt hierbij een rol, maar ook zeker de wijze van productie. Binnen iedere fabriek zal anders worden gewerkt en de prijs zal ergens de kwaliteit bepalen. Een eenvoudige deur mag geen hoge prijs bezitten dus moet de productie en de montage snel gaan. De deur moet veilig zijn, maar zal net aan de veiligheidseisen voldoen waarmee het product de markt op mag.

Extra beveiliging of extra kwaliteit is altijd zichtbaar in de prijs. De productie van kwaliteitsdeuren duurt langer evenals een zorgvuldige montage. Indien je lang wilt genieten van die nieuwe stalen schuifdeur is het belangrijk om geduld te hebben voor kwaliteit. Vaak is de levertijd langer, de deur duurder, maar het eindresultaat velen malen mooier.

Kan de schuifdeur aangepast worden aan verschillende interieurstijlen?

Een schuifdeur kan worden gemaakt zoals jij dat wilt. De stalen schuifdeuren van Perfect View Windows worden hand gelast met het fijnste staal. Van de indeling van het glas tot en met de deurgreep kan alles persoonlijk worden samengesteld.  Ook qua kleur zijn mogelijkheden eindeloos en dat is maar goed ook.

De kleur van de deur moet passen en zich kunnen mengen binnen het interieur. Je kunt ervoor kiezen om van de schuifdeur een statement te maken en deze laten contrasteren met de rest van je interieur of je kan deze laten blenden. Een hagelwitte stalen deur binnen een hagelwitte muur zal voelen als één waardoor de deur onopvallend zijn functie vervuld.

Ook binnen de wereld van het glas zijn er veel opties. De verschillende glastypes zijn er te veel om op te noemen, de meest voorkomende in deze tijd zijn transparant, rook en melkglas. Ook deze zijn weer in verschillende varianten te verkrijgen. Kortom veel keuzes om te maken en je stalen schuifdeur volledig te personaliseren.

Sven Kuster Perfect View Windows vierkant

Auteur

Sven Kuster

Volg ons

Terug naar alle berichten