4 tips voor het onderhouden van stalen deuren

4 januari 2024
Home » Blog » 4 tips voor het onderhouden van stalen deuren

Het onderhouden van stalen deuren is geen raketwetenschap, maar vereist wel aandacht voor detail en regelmatig onderhoud. Hier zijn vier essentiële tips. 

Regelmatige inspectie

Om de levensduur van je stalen deuren optimaal te benutten is het regelmatig nalopen hiervan raadzaam. Zo is het goed om je deuren tijdig te controleren op eventuele beschadigingen. Denk hierbij aan krassen op de profilering, ruitschade of misschien wel tekenen van roest. Deze schade kan op verschillende manieren ontstaan. De wisselende weersomstandigheden binnen Nederland dragen hieraan bij. Wat betreft roestvorming is een goede isolatie essentieel. Werk daarom altijd met een geïsoleerd profiel gecombineerd met het juiste isolatieglas. Naast isolatie speelt de oppervlaktebehandeling van het staal een grote rol bij het voorkomen van corrosie. Deze meerlaags poedercoating verschilt vaak in kwaliteit en is geen punt waarop je moet besparen. De kleur die wordt aangebracht is naast een mooie kleur ook functioneel als beschermlaag.

Reiniging en polijsten

Het reinigen en polijsten van je stalen deur is iets wat de nodige aandacht vereist. Zo verschilt het namelijk per aanbieder welke middelen je kan gebruiken. Het kan namelijk zo zijn dat bepaalde schoonmaakmiddelen de coating van de deur aantasten. Stalen deuren van Perfect View Windows dienen enkel schoongemaakt te worden met een vochtige doek. Schoonmaakmiddelen zijn hier niet nodig aangezien deze de coating kunnen beschadigen. Daarnaast is het, vanwege de coating, ook niet nodig deze deuren te polijsten. Bij stalen deuren van hoogwaardige kwaliteit is het onderhoud minimaal. Win hierover advies in bij de specialist om eventuele problemen te voorkomen.

Roestpreventie

Er kan roestvorming ontstaan bij stalen deuren welke veelvuldig worden blootgesteld aan vocht. Het is dan ook belangrijk dat de stalen buitendeuren goed isoleren en wind- waterdicht zijn getest. Wanneer dit niet het geval is kan er corrosie ontstaan. De stalen kozijnen verkrijgbaar bij Perfect View Windows zijn voorzien van een thermische onderbreking binnen de profilering. Dit wil zeggen dat zowel kou als warmte niet de kans krijgt te geleiden door het ijzer. De weg van binnen naar buiten wordt onderbroken door een kunststof geharde vezel die samengeperst bijna net zo sterk is als het massieve staal. Dit in combinatie met een hoogwaardige oppervlaktebehandeling van het staal voorkomt de kans op corrosie.

Smeren van scharnieren en sloten

De scharnieren en sloten hebben het meeste werk te verrichten bij het gebruik van de kozijnen. Er wordt veel gevraagd van deze onderdelen. Bij veelvuldig gebruik kan het dan ook voorkomen dat deze stroever worden en daardoor minder soepel lopen. Dit is soms te herkennen aan een piepend of krakend deurgeluid.  Dit is te voorkomen door de aangelaste paumelles regelmatig te smeren. Overdrijf hier niet in en gebruik niet te veel smeersel. Het verwijderen van overtollig smeermiddel brengt meer werk met zich mee dan het aanbrengen ervan. Laat je adviseren bij een speciaalzaak over welk middel toe te passen op welk materiaal.

Waarom onderhoud van stalen deuren belangrijk is

Het onderhouden van stalen deuren gaat niet enkel om behoud van uitstraling. Het gaat om:

Favicon Perfect View

Levensduur verlengen

Door je stalen deuren regelmatig te onderhoudengaan deze langer mee. Natuurlijk is het niet zo dat een stalen kozijn zonder onderhoud spontaan uit elkaar valt, maar voor het optimaal functioneren is onderhoud belangrijk. De tips in dit artikel zullen je helpen om het maximale uit je stalen deur te halen.

Favicon Perfect View

Veiligheidsaspecten

Door je stalen deuren regelmatig te onderhouden verminder je de kans op ongemakken. Je gaat voor het beste gebruiksgemak dat strookt met een toch wel prijzige stalen deur. Naast gebruiksgemak zijn er verschillende veiligheidsaspecten die er toedoen. Zo zijn goede stalen buitendeuren voorzien van een meerpuntsluiting en volledig gecertificeerd op minimaal inbraakwerendheidsklasse twee.

Favicon Perfect View

Behoud van esthetiek

Naast de levensduur en de veiligheid zorgt regelmatig onderhoud uiteraard ook voor het behoud van esthetiek. Door een keer in de zoveel tijd de profielen af te nemen met een vochtige doek maak je de deuren weer stof- en vlekvrij. Je kiest voor een stalen pui wegens haar strakke uitstraling met vaste kleuren die contrasteren met de omliggende muren. Dit wil je graag zo houden zodat deze pui de blikvanger van de woning blijft, hiervoor is het gevraagde onderhoud essentieel.

Veel gestelde vragen

Wat is het beste reinigingsmiddel voor stalen deuren?

Het beste reinigingsmiddel benoemen is niet te doen aangezien dit verschilt per materiaal waarop dit wordt aangebracht. Zo zijn schoonmaakmiddelen niet nodig bij de stalen deuren van Perfect View Windows. Dit omdat deze de coating van de deuren kan aantasten. Een natte doek volstaat om de profielen weer stofvrij te maken. Hierdoor ogen de kozijnen weer als nieuw.

Hoe vaak moet ik de scharnieren en sloten smeren?

Het smeren van de scharnieren en sloten is bij stalen deuren geen veel voorkomende taak. De kwaliteit van de stalen deur speelt hierbij een rol, zeker de kwaliteit van het hang- en sluitwerk. Dit moet top zijn en passend bij de kwaliteit waar een stalen kozijn voorstaat. Een massief stalen deur moet worden gecombineerd met aangelaste paumelles. Deze dragen het gewicht van de deuren en zorgen voor balans bij gebruik. Deze paumelles kunnen worden gesmeerd voor soepel lopende deuren maar doe dit niet te vaak. Wij adviseren gemiddeld twee keer per jaar (afhankelijk van het gebruik) de scharnieren en sloten te smeren.

Kan ik mijn stalen deur schilderen?

Een stalen deur is dikwijls gecoat en niet geschilderd. Verf pakt niet goed op staal en kan daardoor slordig ogen. Indien deze geverfde stalen deur aan de buitenlucht is blootgesteld zal de verf gaan afbladderen en vormt dit geen goede beschermlaag. Een stalen kozijn moet je coaten met het liefst meerdere lagen poedercoating. Dit zorgt naast een goede kleurvastheid ook voor een goede bescherming van het stalen profiel.

Hoe voorkom ik dat mijn stalen deur roest?

Roestvorming kun je beter voorkomen dan verhelpen. Roestvorming oftewel corrosie ontstaat als er vocht blijft hangen binnen de profilering. Ook kan het zijn dat bij een buitensituatie alleen geïsoleerd glas is toegepast en geen geïsoleerd kozijnprofiel. Zodra de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten groter worden zal vocht toetreden dat later voor roest zal zorgen.

Naast een geïsoleerd profiel is de coating erg belangrijk. Meer lagen poedercoating zorgen voor een uitstekende beschermlaag voor het staal. Hier zijn behandelingen voor waardoor het staal ieder klimaat kan trotseren.

Sven Kuster Perfect View Windows vierkant

Auteur

Sven Kuster

Volg ons

Terug naar alle berichten