Naadloze overgang: vier inspirerende voorbeelden van een glazen uitbouw

5 maart 2024
Home » Blog » Naadloze overgang: vier inspirerende voorbeelden van een glazen uitbouw

Waarom zouden binnen en buiten altijd gescheiden moeten zijn? Een glazen uitbouw biedt juist een unieke verbinding tussen deze twee werelden. Dankzij de naadloze overgang vervagen de grenzen tussen deze binnen en buiten. Met grote glasoppervlakken en ranke stijlen creëer je een open gevoel. Dankzij moderne ontwerptechnieken en hoogwaardige materialen kan een glazen uitbouw perfect worden geïntegreerd in je bestaande woning. Hierdoor kan je genieten van het buitenleven zonder concessies te doen aan comfort. In dit artikel verkennen we vier voorbeelden van hoe een glazen uitbouw je woning kan verrijken.

De magie van glas: verbinding tussen binnen en buiten

In de hedendaagse architectuur staat de glazen uitbouw symbool voor luxe en innovatie. In eerste instantie wordt een glazen uitbouw gerealiseerd voor meer vierkante meters woonoppervlak. Daarnaast staat bij een glazen uitbouw het glas centraal. Hiermee haal je het licht in huis en ontstaat het gevoel van ruimtelijkheid. Hierdoor wordt dit al snel een veel gebruikte leefruimte. Deze leefruimte grenst vaak aan de tuin waardoor het contact met het groen wordt versterkt. Door het toepassen van slanke stalen kozijnen wordt dit effect vergroot.

Voorbeeld 1: industriële elegantie over de gehele breedte

Een uitbouw welke de industriële stijl tot leven brengt. De stalen pui die zich uitstrekt over de volledige breedte van de uitbouw zorgt ervoor dat de keuken en woonkamer overspoeld worden door natuurlijk licht. De zinken afwerking van de uitbouw rondom de stalen buitenpui geeft dat extra industriële tintje. Zo vormen de stalen pui, strakke lijnen en een minimalistisch design de basis van deze elegante uitbouw.

Dankzij de profielbreedtes van slechts 30mm wordt er een naadloze overgang gerealiseerd tussen uitbouw en tuin. De dubbele tuindeur in het midden draagt hier ook zeker een steentje aan bij. Zo zijn tuindeuren bij Perfect View Windows deuren met de slankste sluitstijl van slechts 58mm. Hierdoor zijn ze, in gesloten stand, haast niet te onderscheiden van de vaste vakken. Door de toepassing van weinig glasvakken biedt deze uitbouw ook nog een prachtig zicht op buiten.

Voorbeeld 2: Een drempelloze overgang

De keuken is het hart van het huis. Deze leefruimte grenst geregeld aan de achtertuin. Wanneer er een uitbouw wordt gerealiseerd dan kan deze dienen als verlenging van de leefkeuken. De glazen uitbouw is voorzien van een Sky-Frame schuifpui. Het rondom weggewerkte profiel realiseert een drempelloze overgang daar waar de grote ruiten en minimale stijlen van slechts 20mm een maximaal uitzicht bieden. Deze elementen maken de keuken onderdeel van de tuin.

Voorbeeld 3: staal & hout als combinatie

De combinatie van verschillende materialen kunnen elkaar versterken. Zo kunnen staal en hout harmonieus samenkomen in een glazen uitbouw. De strakke lijnen van een stalen pui gecombineerd met de natuurlijke schoonheid van een houten afwerking resulteren in een uitnodigende ruimte. Daar waar de combinatie tussen slanke stijlen en grote ruiten zorgen voor een open ruimte. Bij een stalen buitenpui welke is verdeeld in vier gelijke vakken is een dubbele tuindeur in het midden de perfecte keuze. Dankzij de ultra slanke sluitstijl zijn ze, in gesloten stand, haast niet te onderscheiden van de vaste delen. Daarnaast kunnen de deuren 180 graden opengezet worden waardoor er een enorme doorgang wordt gerealiseerd naar de tuin.

Voorbeeld 4: modern & klassiek komen samen

Modern en klassiek, twee interieurstijlen die prima kunnen worden gecombineerd. De klassieke uitstraling van een woning kan prima samengaan met een moderne glazen uitbouw. Naast dat de moderne uitbouw goed aansluit bij de authentieke uitstraling van de woning realiseert deze ook een verbinding tussen twee werelden. De grote glasoppervlakken geven lichtinval de vrije hand waardoor er een ruimtelijk gevoel ontstaat. De vaste bovenlichten leggen weer de link met het klassieke aanzicht van stalen kozijnen. De ijzeren profielen die kleine glasvakken kunnen etaleren zijn een knipoog naar de jaren dertig. Doordat deze volledige uitbouw is voorzien van stalen buitenpuien breng je buiten naar binnen.

Uw glazen droom realiseren

Het realiseren van een glazen uitbouw kost tijd, geld en vergt aandacht. Het aanbouwen van een deel nieuwbouw aan de bestaande bouw laat u nadenken dit passend in te vullen. Het streven naar de juiste verbinding tussen oud en nieuw moet je creativiteit laten bovendrijven. Dit hoef je natuurlijk niet zelf te doen, er zijn genoeg architecten die je hierbij kunnen helpen.

Er zijn verschillende aspecten waar rekening mee moet worden gehouden om de uitbouw tot een prettige leefruimte te maken. De keuze van materialen is hierbij doorslaggevend voor het uiteindelijke resultaat. Je kunt hoogwaardige materialen toepassen zoals stalen kozijnen en een prachtige gietvloer. Je kunt het ook eenvoudiger houden met laminaat en een houten pui. Wat belangrijk is bij een glazen uitbouw is om de mate van isolatie goed in de gaten te houden.  Een aantal extra m2’s is leuk, maar als de ruimte nauwelijks warm te krijgen is heb je er niets aan. Het is dan ook raadzaam jezelf hier goed over in te lezen. Bij Perfect View Windows begrijpen wij de unieke wensen en behoeften als het gaat om een glazen uitbouw. Benieuwd of wij je kunnen helpen bij het realiseren van je eigen glazen droomuitbouw? Neem vandaag nog contact met ons op.

Koen Neijenhuis Perfect View Windows vierkant

Auteur

Koen Neijenhuis

Volg ons

Terug naar alle berichten