4 voorbeelden van een industriële woonkamerinrichting

26 februari 2024
Home » Blog » 4 voorbeelden van een industriële woonkamerinrichting

De industriële stijl is een symbool van kracht en elegantie.  De rauwe uitstraling is een trend die blijft inspireren en goed is te combineren met warmere woonstijlen. Deze industriële stijl van wonen heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke populariteit verworven. Met zijn oorsprong in oude fabrieken en schoolgebouwen combineert deze stijl een ruwe, ongepolijste uitstraling met een vleugje moderne verfijning. In dit artikel verkennen we vier unieke voorbeelden van hoe je een industriële sfeer in je woonkamer kunt creëren.

Ruw en Refined: Exposed baksteen en metalen accenten

Een klassieke benadering van de industriële stijl is de combinatie van blootgestelde baksteenmuren en stalen kozijnen. Hier speelt het gebruik van ruwe, onbewerkte bakstenen de hoofdrol. Daar waar de stalen kozijnen zorgen voor een open ruimte dankzij het vele licht dat wordt binnengelaten. Hierdoor oogt je woonkamer vaak ruimer en win je contact tussen verschillende leefruimtes. De samenstelling van deze elementen realiseren een ruwe en verfijnde industriële woonkamerinrichting. Daarnaast kun je dit verder versterken door metalen accenten zoals industriële lampen en vintage meubelstukken.

Open concept en grote raampartijen

Een andere benadering van industriële woonkamerinrichting omarmt het concept van openheid. Industriële ruimtes staan namelijk ook bekend om hun open concepten. Dit wil zeggen dat veel stijlen toepasbaar zijn binnen een industriële basis. Eigenlijk is dit de hoofdregel als we praten over een industriële woonstijl. Grote stalen kozijnen bieden grote raampartijen waardoor een panoramisch zicht haalbaar is. Door de slanke profilering komt iedere lichtstraal door waardoor de belichting van het interieur vermenigvuldigd. Hierdoor vloeien binnen en buiten naadloos in elkaar over. Dit versterkt de ruimtelijkheid van iedere kamer wat resulteert in toegankelijke ruimtes. Het gebruik van minimalistische meubels dragen bij aan de ruimtelijke esthetiek.

Contrasterende texturen: Hout en staal

De combinatie van hout en staal is een klassieke benadering voor de industriële look. Deze klassieke materialen zijn de basis van iedere bouw. Het warme hout haalt het koude staal omhoog en andersom. Denk bijvoorbeeld aan houten meubelstukken gecombineerd met stalen frames of een stalen constructie voorzien van houten spanten. De materialen kennen elkaar als geen ander en vullen elkaar aan waar nodig. Stalen kozijnen kunnen worden gescheiden door robuuste houten kolommen. Hiermee leg je nogmaals de nadruk op de slanke stalen profielen. Je contrasteert niet alleen in materiaal, maar speelt ook met de diktes van de elementen.

Industrieel & elegante uitbreiding

De laatste benadering verkent de mogelijkheid van een industriële woonkamerinrichting die zijn elegantie niet verliest. Staal wordt vaak ingezet als een ‘stoere touch’ binnen het interieur, maar staal mag ook zeker de hoofdrol spelen. Wat aan de buitenkant kan beginnen door een grote stalen buitenpui te plaatsen kan doorvloeien naar binnen waar een grote stalen trap het middelpunt kan zijn. Hieromheen zullen kleine ijzeren decoraties voldoende draagvlak hebben om de rode lijn van de woning te zijn.  Wel blijft het zaak hier niet in door te slaan waardoor je nooit helemaal in een fabriek lijkt te wonen. Kleine details van kleur en materialen geleend uit andere woonstijlen zullen dit al snel voorkomen. Staal is prachtig materiaal, maar straalt weinig voor indien het niet gecombineerd wordt met andere materialen.

Conclusie

Met een industriële woonkamerinrichting kun je nog alle kanten uit, al zijn er interieurtrends die de basis vormen voor een industriële uitstraling. Stalen kozijnen of een bakstenen muur zijn hier voorbeelden van.  Toch blijft een industriële woonstijl een open concept waarbij de combinatie de sfeer zal maken. Het toepassen van materialen en details uit andere woonstijlen zorgt ervoor dat er geen één en dezelfde uitstraling is.

Ruwe elementen zorgen voor een stoere laag binnen ieder interieur. Ga je voor een moderne woonstijl waarbij je gebruik maakt van een grote stalen trap als blikvanger dan maakt dat je stoere touch. Eigenlijk is ieder typerend industrieel element heel goed toe te passen binnen verschillende woonstijlen. Dit heeft er ook mee te maken dat deze elementen vaak neutraal van kleur zijn en daarmee een no nonsens imago bezitten. Ze blenden daarmee volledig in en gunnen andere elementen de aandacht. Natuurlijk is het mogelijk het industriële centraal te laten staan. Zorg dan voor grote stalen elementen die een eye catcher vormen binnen het interieur.

Sven Kuster Perfect View Windows vierkant

Auteur

Sven Kuster

Volg ons

Terug naar alle berichten