5x voorbeeld van een prachtige stalen aanbouw

19 september 2023
Home » Blog » 5x voorbeeld van een prachtige stalen aanbouw

Wanneer je meer ruimte wilt creëren in je huis is het realiseren van een aanbouw een logische keuze. Deze aanbouw kan op tal manieren worden uitgevoerd.  Een duurzaam maar modern design biedt een unieke uitstraling op iedere woning. Hier bekijken wij vijf indrukwekkende voorbeelden van stalen aanbouwen die kunnen dienen als inspiratie.

Voordelen van een stalen aanbouw

Een stalen aanbouw biedt tal van voordelen voor je huis. Uiteraard is het natuurlijk wel afhankelijk van de leverancier. Om een voorbeeld te geven, is een stalen aanbouw van Perfect View Windows echt een verrijking van de woning. Met name de slanke stijlen zorgen ervoor dat er een enorme hoeveelheid licht binnenkomt. Daarnaast zijn deze stalen kozijnen ook nog uitstekend geïsoleerd waardoor de temperatuur zeer aangenaam blijft.

Voorbeeld 1: Industriële stalen aanbouw

Een stalen uitbouw geeft een industriële tint aan de woning. Om toch een warme uitstraling te behouden wordt staal vaak gecombineerd met andere materialen. Zo is de combinatie van staal en hout veel gezien. Deze materialen halen het beste in elkaar naar boven. Landelijk en industrieel smelten samen waardoor er een meer dan sfeervolle leefruimte ontstaat.

Voorbeeld 2: Stalen aanbouw met glazen elementen

Er zijn verschillende mogelijkheden om je woning uit te breiden met stalen buitenpuien. Zo kan je stalen buitenkozijnen voorzien van verschillende type deuren. Om je tuin de aandacht te geven die het verdient zijn grote glasoppervlakken een perfecte keuze. Door dit te combineren met slanke stijlen ontstaat er een open leefruimte. Wanneer je deze uitbreiding dan ook nog helemaal open kunt vouwen ontstaat er een naadloze overgang naar je tuin.

Voorbeeld 3: Minimalistische stalen uitbreiding

Stalen puien zijn over het algemeen ultra slank. Wanneer deze worden opgebouwd uit massief stalen profielen biedt dit de mogelijkheid om extreem slank te werken. Hierdoor ontstaat het beeld van grote glasoppervlakken met minimale kozijnstijlen. Het uitzicht wordt veel belangrijker dan de ramen zelf.  De stalen aanbouw wordt hierdoor een buitenkamer, maar dan volledig geïsoleerd. Om de hoeken ook een zo slank mogelijk aanzicht te geven kan je een glas-op-glas hoekoplossing toepassen. Dit houdt in dat er geen dragende hoekkolom komt te staan en beide ruiten aan elkaar worden gelijmd. Dit kan alleen als het plafond elders constructief wordt opgevangen.

Voorbeeld 4: Stalen serre-aanbouw

Gezien de huidige woningmarkt kiezen steeds meer mensen ervoor hun bestaande woning te verbouwen. Dit kan in de vorm van een uitbouw. Zo creëert men extra vierkante meters die vaak grenzen aan de tuin. De keuze om de volledige uitbouw uit te voeren in staal zorgt voor het meeste contact met buiten. Hierdoor wordt de gehele uitbouw op natuurlijke wijze verlicht vanuit iedere hoek. Hierbij moet je verder denken dan een stalen serre. Met geïsoleerde stalen kozijnen is dit een extra leefruimte en geen tuinkamer.

Voorbeeld 5: Multi-level stalen aanbouw

Wanneer je kiest voor een stalen aanbouw kies je voor een aanbouw binnen het hogere segment. Met staal kies je voor een sterk, maar prijziger materiaal dan hout of kunststof. Door hier volledige geïsoleerde kozijnen in te zetten verbeterd de kwaliteit van de aanbouw.  Zo levert en monteert Perfect View Windows stalen buitenkozijnen van MHB. Deze kozijnen worden geproduceerd in Nederland en opgebouwd uit thermisch onderbroken profielen. Deze slanke stalen profielen isoleren dus uitstekend. Je kiest met de MHB-kozijnen voor design en een zekere kwaliteit.

Tips voor de perfecte stalen aanbouw

De perfecte stalen aanbouw is voor iedereen anders. Het is belangrijk om voor jezelf goed in kaart te brengen wat belangrijk voor je is. Gaat het in eerste instantie om het design, wil je meer licht of speelt het verbeteren van de isolatie de grootste rol. Met een uitgangspunt als deze kun je in gesprek gaan met een specialist.  Er zijn veel aanbieders van stalen buitenkozijnen maar deze kunnen enorm van elkaar verschillen in kwaliteit. De kwaliteit wordt bepaald door het materiaal, maar ook de montage, de service en de garantie zijn belangrijke factoren.

De pui kan nog zo goed isoleren maar indien deze niet op de juiste wijze is gemonteerd gaat het fout op de wind en waterdichtheid. Ook worden er andere eisen gesteld aan een pui die in Griekenland gemaakt is dan een pui die aan de Nederlandse eisen voldoet. Denk hierbij alleen al aan het verschil in weersomstandigheden waarin de puien zijn getest.

De perfecte stalen aanbouw hangt dus voornamelijk af van je eigen belangen, maar meestal wordt er gezocht naar een gezonde balans van design, materiaal en duurzaamheid.

Het onderhoud van staal

Een groot voordeel aan een aanbouw van staal is dat er amper onderhoudt bij komt kijken. Wanneer er gekozen wordt voor een stalen aanbouw van Perfect View Windows is het onderhoud minimaal. Profielafname met een vochtige doek is grotendeels je onderhoud. Hiermee wordt de stalen aanbouw stofvrij gemaakt. Gebruik hiervoor geen schoonmaakmiddelen, deze kunnen van invloed zijn op je kleurbehoud.

Samenwerken met gespecialiseerde architecten

De stalen buitenkozijnen van Perfect View Windows worden allemaal op maat gemaakt om exact aan jouw wensen te voldoen. Ondanks dat stalen binnendeuren– en buitendeuren van zichzelf al een blikvanger zijn is de architectuur hieromheen erg belangrijk. Wanneer er samengewerkt wordt met gespecialiseerde architecten ontstaan de mooiste totaalplaatjes. Een goede architect is zich bewust van de materiaalkeuzes en zorgt ervoor dat in samenwerking met de leverancier alles uit het product wordt gehaald. Door in een vroeg stadium van de verbouwing bepaalde producten al in te laten tekenen kunnen veel gedetailleerde beslissingen op voorhand al worden genomen. Een leverancier levert een mooi product maar de architect maakt de eenheid.

Conclusie

Een stalen aanbouw kan op veel manieren worden gerealiseerd. De veelzijdigheid van het materiaal kan zich binnen veel stijlen inpassen. Door gebruik te maken van de slankste stalen kozijnen vang je het meeste licht van buiten. Zorg er wel voor dat je kiest voor een isolerend profielsysteem zodat de stalen aanbouw daadwerkelijk een leefbare ruimte wordt. Zo creëer je extra vierkante meters wat kan resulteren in een prachtige overloop naar je tuin of terras.

Veel gestelde vragen

Is staal duurder dan andere bouwmaterialen?

In vergelijking met andere materialen is staal een duurder materiaal in aanschaf. Zo zal de keuze voor aluminium kozijnsysteem in veel gevallen voordeliger uitpakken. Binnen de keuze voor een stalen systeem zijn er ook benoemingswaardige verschillen. Zo bieden de meeste leveranciers stalen kozijnen aan met een gevouwen profilering. Dit betekent dat het profiel is opgebouwd uit gevouwen plaatstaal. Dit zorgt natuurlijk voor minder sterkte waardoor de profilering automatisch breder wordt. Bij een massief stalen profilering kun je rekenen op extreem slanke kozijnen en deuren die zonder problemen hoogtes van drie meter aantikken.

Hoe bescherm ik mijn stalen aanbouw tegen roest?

Bij de betere stalen kozijnsystemen is roestvorming niet aan de orde. Door gebruik te maken van een juiste oppervlaktebehandeling kan roestvorming worden uitgesloten. Staal wordt dikwijls meerlaags gecoat. Dit is een secuur proces waarbij het staal zelf eerst voor behandeld is. Dit en een goede isolatie van de profielen en het glas biedt een uitstekende bescherming tegen eventuele corrosie.

De oppervlaktebehandeling kan verschillen per projectlocatie. Binnen een straal van een gering aantal kilometers van de zee kan ervoor gekozen worden over te gaan op een extra beschermlaag. Het zoutgehalte in de lucht kan hoger liggen in deze gebieden. Mocht je twijfelen aan jullie situatie raadpleeg dan een specialist.

Ook is het belangrijk dat vocht zijn weg naar buiten kan vinden en niet op de profilering blijft liggen. Roestvorming ontstaat meestal van binnenuit. Dit wil zeggen dat het profiel geen of geen juiste koudebrugonderbreking bezit. De condens die zich aan de binnenzijde vormt krijgt hier de kans om door de profilering heen te trekken. Op termijn zal dit zichtbaar worden met kleine vormen van roest die zich verder uit zullen breiden. Kies daarom altijd voor een goed isolerend profiel, ook al is het andere systeem net zo mooi en een stuk voordeliger in aanschaf. Op termijn kan dit je een hoop ellende besparen.

Is een stalen aanbouw milieuvriendelijk?

Staal gaat lang mee en is een materiaal dat is opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen. Een stalen aanbouw kan een levensduur mee en vergt zoals gezegd weinig onderhoud. Bovendien is staal een tijdloos product dat vele interieurtrends kan overleven. Staal kan goed worden hergebruikt maar vergaat tergend langzaam.

Op basis van duurzaamheid en het onderhoudsarme aspect zou je kunnen zeggen dat staal een milieuvriendelijke keuze is. Daarmee kan de keuze voor een compleet stalen aanbouw een logische zijn.

Wat is de levensduur van een stalen aanbouw?

De levensduur van een stalen aanbouw is afhankelijk van het type materiaal en het onderhoud. Een aanbouw voorzien van stalen kozijnen kan, met regelmatig onderhoud, jarenlang mee. Wel is het belangrijk dat deze stalen kozijnen niet gaan roesten door de jaren heen. Hierin spelen factoren zoals de isolatiewaarden en de weersomstandigheden een belangrijke rol. Bij massief stalen kozijnen voorzien van een thermische onderbreking krijgt roestvorming geen kans. Hierdoor zal de stalen aanbouw jarenlang meegaan zonder enige problemen.

Koen Neijenhuis Perfect View Windows vierkant

Auteur

Koen Neijenhuis

Volg ons

Terug naar alle berichten