6 voorbeelden van een uitbouw aan de zijkant van een woning

3 oktober 2023
Home » Blog » 6 voorbeelden van een uitbouw aan de zijkant van een woning

Wie droomt er soms niet van een beetje extra ruimte in huis? Een uitbouw aan de zijkant van een woning kan precies dat bieden. In dit artikel bespreken we zes inspirerende voorbeelden.

Waarom kiezen voor een uitbouw aan de zijkant?

Een uitbouw kan verschillende voordelen hebben. Hier zijn enkele redenen waarom mensen kiezen voor een uitbouw aan de zijkant van hun woning:

  • Meer woonoppervlak
  • Waardevermeerdering van je woning
  • Meer comfort binnen je woning

Voorbeeld 1: Klassieke stalen kozijnen

Het realiseren van een uitbouw kan op diverse manieren. Zo kan ervoor gekozen worden de uitbouw te voorzien van stalen kozijnen. De invulling hiervan bepaal je zelf. Bij deze uitbouw is ervoor gekozen om vaste kleine ruitjes te realiseren boven de grote glasoppervlakken. Dit geeft de uitbouw iets authentieks. De kleine stalen raampjes refereren naar de jaren ’30 en weergeven daarmee iets klassieks. Daar waar de grote ruiten ervoor zorgen dat elke zonnestraal wordt binnen gelaten bepalen de kleine ruiten hier de sfeer. Maatwerk maakt het mogelijk een pui als deze te personaliseren.

Voorbeeld 2: Moderne uitbouw bij klassieke woning

Een uitbouw met stalen kozijnen past (ondanks de soms wat strakke uitstraling) ook uitstekend bij een klassieke woning. De foto’s hieronder zijn hier een goed voorbeeld van. Het doel van deze uitbouw was het creëren van een extra leefruimte en dat is gelukt. Daarnaast was er de wens om het contrast tussen binnen en buiten te minimaliseren en zo een tuinkamer op te maken. De kozijnen zijn uitgevoerd met vaste bovenlichten als glasverdeling, dit weergeeft de klassieke stalen pui. Verder zien we grote ruiten gecombineerd met slanke profielen. Dit zorgt ervoor dat de grens met de tuin vervaagt en de uitbouw vanuit meerdere hoeken wordt belicht. De dubbele deuren zijn fraai weggewerkt in het geheel en kunnen tot 180 graden open. Slanke profielen van traditionele materialen die op de juiste manier zijn ingedeeld zorgen hier voor een klassieke uitstraling.

Voorbeeld 3: Minimalistische schuifpuien

Zoals je ziet kan een uitbouw zowel aan de voor, achter of zijkant van de woning worden geplaatst. Vaak wordt er gekozen voor de zijkant aangezien dit vaak de langste zijde betreft. Een vooraanzicht van een woning kan ook gemeentelijke eisen bezitten die moeten passen in het straatbeeld. Bovendien oogt het vrij vreemd indien het aanzicht van een woning een stalen serre is.

Ook wordt een uitbouw dikwijls aan één van de zijgevels of achterzijde geplaatst omdat deze grenzen aan het grootse deel van de tuin. Om het meeste contact met buiten te verkrijgen zijn ook slanke schuifpuien een veel geziene oplossing. Daar is deze Gelderse villa een mooi voorbeeld van. Vanwege de hoge ligging heeft deze villa een vrij uitzicht die niet onbenut gelaten mag worden. Dit Zwitserse schuifsysteem staat bekend om zijn grote glasoppervlakken omlijst door de meest minimalistische profielen. Met aanzichtbreedtes van slechts 20mm is dit systeem volledig gericht op de beste binnen buiten beleving. Vanwege weggewerkte kozijnprofielen rondom draait alles bij deze puien om het uitzicht en niet om de ramen zelf. Bij dit project is de volledige achterzijde van de villa voorzien van deze Zwitserse kozijnen, niet gek met een uitzicht als deze.

Voorbeeld 4: Landelijk en industrieel

Stalen buitenpuien geven een woning een industrieel tintje. Dit zegt echter niet dat deze puien alleen passen bij een industriële woning. Vanwege de tijdloze uitstraling zijn stalen kozijnen met meerdere woonstijlen te combineren. Bij deze Belgische villa gaat een mix van verschillende stijlen hand in hand. Zo geven de strakke witte muren en het rieten dak de woning een landelijke look waarbij de geïsoleerde stalen kozijnen iets industrieels toevoegen. Door de stalen kozijnen in het zwart uit te voeren contrasteren deze naast de strak witte muren. Een stalen uitbouw kan met de juiste partijen en het juiste advies, elke woning verrijken.

Voorbeeld 5: Een combinatie van materialen

Staal is een koud en hard materiaal waarbij men vaak denkt aan fabrieken en industrie. Combineer je vervolgens dit sterke materiaal met hout dan doet dit direct een stuk warmer aan. Staal en hout zijn als jing en yang, extreem verschillend maar perfect samen. Daar waar de stalen kozijnen kunnen zorgen voor een zeker minimalisme en kracht kan hout isolatie en daarmee warmte bieden. De slotkast rondom het deurbeslag is precies tussen twee horizontale roedes geplaatst. Dit deurtype staat voor een klassieke stalen deur die veel gezien wordt bij voormalig textielfabrieken of bij oude schoolgebouwen.

Voorbeeld 6: Een keuken uitbouw

Het realiseren van een uitbouw heeft vaak als doel om meer ruimte te creëren. Dit kan zorgen voor een grotere woonkamer of een ruimere keuken. Vaak worden de meest geleefde ruimtes uitgebouwd.  Een keuken uitbouw is een veel geziene variant. Hierbij wordt de keuken gerealiseerd in de uitbouw. Je wilt zien wat je eet dus een goede belichte ruimte is vaak een vereiste. Het toepassen van slanke stalen buitenpuien helpt hier enorm bij. Bij de keuze voor massief stalen kozijnen van voldoende sterkte en kwaliteit kunnen er deurhoogtes van drie meter of hoger worden gerealiseerd. Zo ook bij onderstaand voorbeeldproject. Dankzij de hoge deuren en grote glasoppervlakken wordt de keuken van meerdere kanten belicht. Het eindresultaat is een echte leefkeuken die kan dienen als de meest gebruikte ruimte in huis.

Conclusie

Een uitbouw aan de zijkant van een woning kan zowel functioneel als esthetisch zijn. Of je nu op zoek bent naar extra ruimte, een waardevermeerdering van je woning of gewoon een nieuwe look, er is een uitbouw die bij jouw behoeften past.

Veel gestelde vragen

Hoeveel kost een uitbouw gemiddeld?

De kosten voor het realiseren van een uitbouw kunnen flink uiteenlopen. De grote van de uitbouw is één van de factoren die de uiteindelijke kosten bepaald. Een grote uitbouw met meer vierkante meters zal over het algemeen prijziger uitpakken dan een kleine uitbouw. Maar er zijn meer factoren die prijsbepalend zijn. Door de volledige uitbouw uit te voeren met stalen kozijnen kies je voor een veel gekozen maar ook een prijzige optie. De keuze voor bepaalde materialen spelen dus ook een rol.

Bij het maken van een uitbouw heb je niet alles in eigen hand. Gaandeweg het traject kunnen er altijd problemen ontstaan die zorgen voor onvoorziene kosten. Je kunt vertraging oplopen of te maken krijgen met stijgende grondstofprijzen gedurende het traject. Je kunt niet alles op voorhand uitsluiten maar een goed doordacht plan en een goede communicatie met alle betrokken partijen kan de helft schelen.

Heb ik een vergunning nodig voor een uitbouw?

Of een vergunning nodig is om een uitbouw te realiseren verschilt per woning, woongebied en gemeente. Bij oude woningen met monumentrechten is een vergunning een vereiste. Het is overigens altijd goed om dit te checken bij je eigen gemeente. Daarnaast zit er vaak ook verschil tussen woningen in het binnen- en buitengebied. Denk bijvoorbeeld aan het straatbeeld, daar waar de hele straat groene kozijnen bezit is het vaak niet toegestaan om hiervan af te wijken.

Hoelang duurt het om een uitbouw te bouwen?

De tijd die nodig is om een uitbouw te realiseren, kan variëren afhankelijk van de complexiteit en omvang van het project. Kleine uitbreidingen kunnen enkele weken duren, terwijl grotere projecten maanden in beslag kunnen nemen. Om de duur van het project zo minimaal mogelijk te houden is het handig om vooraf een goede planning te maken. Door vervolgens alle betrokken partijen vroegtijdig met elkaar in contact te brengen kan alles elkaar vlot opvolgen. Vaak kan een aannemer op basis van wensen een gedetailleerde tijdlijn organiseren.

Kan ik mijn uitbouw in de toekomst uitbreiden?

In veel gevallen is het zeker mogelijk om een bestaande uitbouw in de toekomst opnieuw uit te breiden of aan te passen. Mocht je hierover nadenken probeer hier dan al rekening mee te houden tijdens het plaatsen van het eerste deel. Communiceer dit vroeg genoeg naar de architect, aannemer en gemeente zodat je direct op de hoogte bent van de mogelijkheden. Misschien kom je erachter dat het eerder haalbaar is om de volledige uitbouw te realiseren of misschien dat deze gewenste extra vierkante meters helemaal niet tot de mogelijkheden behoren. Het is belangrijk om dit te plannen en uit te voeren onder begeleiding van een professionele aannemer. Wanneer je tevreden bent met de aannemer die de uitbouw in eerste instantie heeft verzorgd is het handig om deze ook te contacteren voor het tweede deel. Zij weten exact hoe de uitbouw destijds is gerealiseerd en kunnen vanuit daar verder. De begeleiding van een professionele aannemer zal ervoor zorgen dat de structurele integriteit behouden blijft.

Welk materiaal is het beste voor een uitbouw?

Het beste materiaal voor je uitbouw heeft te maken met smaak, budget, maar heeft ook te maken met in hoeverre je gebruik wilt maken van duurzame materialen. De meest voorkomende materialen binnen een uitbouw zijn wel staal, hout, glas en beton. Het hangt er met name vanaf waar je welk materiaal toepast. Zo zal een uitbouw met houten kozijnen voordeliger uitpakken dan deze uit te voeren met geïsoleerde stalen kozijnen. Het is aan te raden om bij een architect je wensen op tafel te leggen en samen te kijken hoe deze in te passen binnen de nieuwe aanbouw. Een architect is vaak goed op de hoogte van de mogelijkheden en de verschillende materialen op de markt. Ook verzorgen zij vaak vergunningstrajecten en zijn zij de vertaalslag naar de bouwkundig aannemer.

Sven Kuster Perfect View Windows vierkant

Auteur

Sven Kuster

Volg ons

Terug naar alle berichten