Alles wat je moet weten over een stalen uitbouw

24 juni 2024
Home » Blog » Alles wat je moet weten over een stalen uitbouw

Een uitbouw is de meest voorkomende verbouwing. Een uitbouw is de manier om net dat aantal vierkante meters aan je woning toe te voegen die het net wat comfortabeler maken. Op deze manier kun je net die mooie kast kwijt of maakt het haalbaar om die ruime eethoek te creëren. Nu je toch gaat uitbouwen zul je na moeten denken over ontwerp, indeling en afwerking. In deze blog stellen wij een aantal punten die goed zijn om te overwegen alvorens je een start maakt met de uitbouw.

Ontwerp en architectuur

Een uitbouw begint aan de tekentafel. Daar wordt gekeken naar de constructie, stroomvoorziening, verwarming en waar er ramen en deuren moeten worden toegepast. Bij een moderne uitbouw wordt er vaak gekozen voor veel glas en daarmee veel lichtinval. Hierbij worden aluminium of stalen kozijnen toegepast die minimale profielen bezitten. Deze stalen uitbouw weergeeft een totaal andere uitstraling van de bakstenen uitbouw met daarin grove houten kozijnen.

De afwerking van de stalen uitbouw zal variëren en is een kwestie van smaak. Hier kunnen verschillende stijlen op worden losgelaten, maar vaak neigt men naar een industriële of traditionele stijl van afwerken. Dit heeft er mee te maken dat staal zich kenmerkt als een traditioneel bouwmateriaal dat staat voor sterkte en duurzaamheid.

Duurzaamheid en sterkte

De voordelen die vaak worden benoemd als het gaat om stalen kozijnen is dat de profielen slank kunnen worden uitgevoerd en het een duurzaam materiaal betreft. Staal is natuurlijk een sterk materiaal waardoor een uitbouw van staal dan ook garant staat voor structurele integriteit. Door te kiezen voor massief stalen kozijnen van Perfect View Windows zijn de mogelijkheden eindeloos. Zij leveren volledig geïsoleerde stalen kozijnen van opgebouwd uit MHB profilering. Vanwege het massief stalen kozijnsysteem van MHB kunnen er bovengemiddelde hoogtes en breedtes worden gerealiseerd. Dit allemaal dankzij de sterkte van het profiel.

Een ander groot voordeel van staal is het minimale onderhoud. Door het op een normale manier te onderhouden garandeert een stalen constructie een lange levensduur die een wegwerpcultuur tegengaat. Staal is als materiaal te recyclen, waardoor een stalen uitbouw een milieuvriendelijke keuze wordt dan een kunststof uitbouw. Al met al punten om mee te nemen in de overweging voor jullie nieuw te bouwen uitbouw.

Esthetiek en designmogelijkheden

De duurzaamheid en sterkte zijn zoals besproken belangrijke aspecten van staal. Een ware toevoeging aan dit rijtje is de ongeëvenaarde esthetiek. Het biedt een elegante en verfijnde uitstraling die moeilijk te bereiken is met andere materialen. De mogelijkheid om de slanke stijlen te combineren met grote glazen elementen versterkt namelijk de visuele connectie met de buitenwereld. Hierdoor heerst er een gevoel van openheid in je uitbouw. Daar waar staal op zichzelf al een slanker systeem is dan bijvoorbeeld hout of aluminium biedt maatwerk meer mogelijkheden. Zo kunnen stalen kozijnen worden aangepast met diverse afwerkingen en kleuren. Hierdoor zal staal altijd passend zijn bij de stijl van je woning.

Een ander aantrekkelijk aspect zijn de onbegrensde designmogelijkheden. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor strakke lijnen en grote glasoppervlakken voor een modern en ruimtelijke uitstraling. Door hier een dubbele tuindeur aan toe te voegen kan er een enorme doorgang ontstaan wat de grens tussen binnen en buiten extra doet vervagen. Maar er kan bijvoorbeeld ook gekozen worden voor kleine ruitjes om een klassiek en nostalgisch gevoel te creëren. Bij het gebruik van hoogwaardig staal zijn de opties eindeloos.

Technische consideraties

Naast alle voordelen zijn er bij het overwegen van een stalen uitbouw ook enkele technische consideraties. Denk hierbij aan isolatie, ventilatie en denk eraan dat het cruciaal is rekening te houden met de belasting. Een stalen uitbouw brengt meer gewicht met zich mee waardoor het plan goed moet worden doorgerekend door een constructeur. Om het begrip isolatie kan niemand heen die gaat bouwen. Alles moet toekomstbestendig en voor minimale stookkosten is een goede isolatie prioriteit. Voorkom koudebruggen, pas goed isolatiemateriaal toe en maak zelf de keuze tussen dubbel of triple beglazing. Een architect en/of aannemer kunnen je hierbij helpen.

Conclusie

Het realiseren van een stalen uitbouw kan tal van voordelen bieden die het tot een uitstekende keuze maken voor woonverbetering. Staal biedt een optimale sterkteverhouding die ervoor zorgt dat er grote overspanningen zijn te realiseren. Dit resulteert in ruimtelijkheid waar de slanke stalen kozijnprofielen enorm aan bijdragen. Daarnaast is staal duurzaam en bezit het met een goede oppervlaktebehandeling een lange levensduur. Op lange termijn is een stalen uitbouw kosten efficiënt en je kunt deze volledig naar wens in delen. Zo is deze eenvoudig toe te passen bij verschillende woonstijlen. Met name bij een klassieke of industriële woonstijl is staal passend.

Sven Kuster Perfect View Windows vierkant

Auteur

Sven Kuster

Volg ons

Terug naar alle berichten