Je woning uitbouwen? Bekijk deze 12 inspirerende voorbeelden

5 juli 2024
Home » Blog » Je woning uitbouwen? Bekijk deze 12 inspirerende voorbeelden

Denk je erover na om je woning uit te bouwen? Uitbouwen kan een geweldige manier zijn om meer ruimte te creëren en de waarde van je huis te verhogen. Maar waar begin je? Hier zijn 12 inspirerende voorbeelden om je op weg te helpen!

Voordelen van het uitbouwen van je woning

  • Meer leefruimte
  • Verhoogde woningwaarde
  • Betere lichtinval

Voorbeeld 1: Industriële stalen aanbouw

Vanwege de robuuste uitstraling van staal geef je je huis een industrieel tintje met een stalen aanbouw. Maar vanwege het materiaal en de slanke uitstraling past een stalen aanbouw eigenlijk bij elk type interieur.

Voorbeeld 2: Stalen aanbouw met glazen elementen

Wanneer je ervoor kiest je aanbouw uit te voeren met stalen kozijnen kan dit enorme voordelen hebben. Een aanbouw is een verlengstuk van je bestaande woning. Door je aanbouw te voorzien van slanke stalen buitenpuien wordt er een leefruimte gecreëerd welke je huis verbindt met de tuin door middel van een naadloze overgang.

Voorbeeld 3: Minimalistische stalen uitbreiding

Een aanbouw aan de achterzijde van je woning heeft voornamelijk twee functies. Het uitbreiden van de leefruimte enerzijds en een verbinding creëren met de tuin anderzijds. Om hierbij het maximale resultaat te behalen is de keuze voor ultra slanke stalen kozijnen een aanrader. Dankzij de slanke stijlen en grote glasoppervlakken worden binnen en buiten een geheel.

Voorbeeld 4: Stalen serre-aanbouw

Een grotere woning kopen of je huidige woning uitbreiden? Binnen de huidige huizenmarkt wordt optie twee steeds vaker gekozen. Een uitbreiding van je huis brengt de nodige voordelen met zich mee, zeker wanneer je een stalen serre-aanbouw realiseert. Met een stalen serre ontstaat er een lichte, ruime leefruimte waarin je gedurende het gehele jaar optimaal van de buitenomgeving kan genieten.

Voorbeeld 5: Multi-level stalen aanbouw

Wanneer je kiest voor een sterk stalen kozijnsysteem zijn er talloze mogelijkheden. Zo levert Perfect View Windows stalen buitenkozijnen geproduceerd door MHB te Herveld. Deze worden opgebouwd uit massief staal. Hierdoor zijn ze niet alleen enorm sterk maar ook slank in aanzicht. Met deze stalen kozijnen bewaar je de authentieke uitstraling gecombineerd met de waardes van nu. Zo gaan kwaliteit en uitstraling hand in hand.

Voorbeeld 6: Stalen pui met lichtstraat Rotterdam

Dit is een goed voorbeeld van het verlengen van een stalen buitenpui in het dak. Door hier te kiezen voor een aansluitende lichtstraat wordt deze leefruimte overspoelt met licht van boven. Minimale kozijnen en optimaal genot.

Voorbeeld 7: Stalen kozijnen Alkmaar

Ook bij dit voorbeeld is er een buitenpui met aansluitende lichtstraat gerealiseerd. Omdat het hier gaat om een oude dokterswoning is er gekozen voor de kleine ruitjes boven de buitenpui. Hierdoor oogt deze uitbouw zowel modern als klassiek. Bij dit project zijn er veel verschillende patronen te ontdekken. Eigenlijk verschilt iedere stalen pui wel van glasverdeling. Toch stoort dit niet omdat er gebruik is gemaakt van één en dezelfde profielserie.

Voorbeeld 8: Stalen kozijnen Wageningen

Bij dit laatste voorbeeld is de lichtstraat pal boven het keukeneiland geplaatst. Hierdoor is de keuken beter belicht. Zowel door het stalen buitenkozijn als het stalen daklicht wordt buiten naar binnen gehaald. De tuin komt zo als het ware de keuken binnen en je grens naar het terras is zeer minimaal.

Voorbeeld 9: Stalen pui Oud-Zuid

Bij deze woning in Amsterdam is de keuken uitgebouwd en hebben wij een stalen buitenpui mogen plaatsen over de gehele breedte van de achtergevel. Hier is gebruik gemaakt van twee stuks dubbel openslaande tuindeuren. Dit zorgt voor een grote toegang naar de tuin toe. De pui is geplaatst over de gehele breedte van de achtergevel wat hier zo’n zes meter aan glas met zich meebrengt. Hierdoor oogt het woongedeelte ruimer.

Voorbeeld 10: Stalen buitenkozijnen Arnhem

Deze uitbouw in Arnhem is een goed voorbeeld van maatwerk stalen kozijnen. Deze aanbouw laat zien dat stalen kozijnen overal toepasbaar zijn. Het contrast tussen modern en klassiek gaan hier hand in hand. De niet alledaagse indeling brengt een nieuwe dimensie die zeker gezien mag worden. Als je goed kijkt zie je dat de pui nog verlengt wordt de hoek om. Dit zorgt voor lichtinval van twee verschillende zijdes waardoor geen zonnestraal onbenut blijft.

Voorbeeld 11: Sky-Frame schuifpuien Amsterdam

Vaak wordt ervoor gekozen om de keuken uit te bouwen om twee redenen. Allereerst om te zorgen voor extra vierkante meters. Daarnaast is er vaak de wens om meer licht binnen te halen. Beide wensen kunnen op verschillende manieren worden gerealiseerd. Door te kiezen voor producten van Perfect View Windows kan hieraan worden voldaan. Bij dit project is een schuifpui van Sky-Frame toegepast. Het rondom weggewerkte kozijn, de ultra slanke middenstijlen en de grote glasoppervlakken vormen hier de basis voor de keuken uitbouw. De pui staat centraal vervolgens pas de keuken. Deze minimalistische schuifpui staat volledig in contact met de tuin. Aangezien deze voor 2/3 open kan verzorgt dit een ruime overgang naar het terras.

Voorbeeld 12: Stalen serre Overveen

Bij deze keuken uitbouw is er gekozen voor een klassieke stijl. Dit is passend bij de bestaande boerderij met daarin houten stalramen die de basis vormen voor de bestaande gevel. Deze uitstraling blijft intact door te kiezen voor de stalen buitenkozijnen van MHB. De combinatie van de kleine ramen boven de grote glasoppervlakken weergeven een klassieke uitstraling. Stalen kozijnen van MHB worden altijd op maat gemaakt zodat ieder iedere indeling persoonlijk is. Deze keuken aanbouw biedt licht van drie zijdes waardoor dit een optimale leefruimte is geworden.

Conclusie

Een uitbouw kan een geweldige toevoeging zijn aan je woning, welke stijl je ook toepast. Hopelijk hebben bovenstaande voorbeelden geïnspireerd om aan de slag te gaan met je eigen verbouwproject.

Veel gestelde vragen

Hoeveel kost een uitbouw gemiddeld?

Je kunt het zo gek als je zelf wilt. Laten we zeggen dat de gemiddelde Nederlander voor een gemiddelde uitbouw ongeveer € 15.000,- uitgeeft. Dit kan voordeliger maar ook zeker prijziger uitpakken. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de omvang van de uitbouw, de materialen die worden gebruikt en de tijd die hierin gaat zitten. Het is dan ook raadzaam verschillende offertes op te vragen bij de betreffende specialisten.

Heb ik een vergunning nodig voor een uitbouw?

Dit is verschillend per gemeente en per woning. Zo is er bij woningen in het buitengebied vaak meer mogelijk. Bij woningen met monumentale rechten is een verbouwvergunning meestal een verplichting. Het is dan ook altijd goed om dit na te vragen bij je lokale gemeente. Dit voorkomt eventuele problemen en onduidelijkheden in de toekomst.

Hoelang duurt het om een uitbouw te bouwen?

Het volledig realiseren van een gemiddelde uitbouw duurt, indien deze soepel verloopt, tussen de 6-8 weken. Dit blijft natuurlijk afhankelijk van de omvang van het project. Ook kun je tijdens de sloop allerlei verassingen tegenkomen die het proces vertragen of een te optimistische planning maken waardoor je in de knoop komt met levertijden. Goed weten wat je wilt, een strakke planning en de juiste hulp zijn essentieel voor een vlot lopend project.

Kan ik mijn uitbouw in de toekomst weer veranderen?

Een huis is nooit af, zo ook een aanbouw niet. De spijkerbroek die je tien jaar geleden kocht hoef je nu ook niet meer mooi te vinden. Zo gaat dat ook met huisstijlen alleen houden deze trends vaak langer aan. Zorg er daarom altijd voor dat je vooruit bouwt. Hiermee bedoelen wij dat je met het oog op de toekomst dit project aangaat. Denk hierbij aan moderne isolatie, nieuwe snufjes binnen de elektra en interieurtrends.

Indien mogelijk is het altijd aan te raden om voor een herverbouwing weer met dezelfde partijen te werken. Zij weten het meeste van de huidige uitbouw en kunnen bijvoorbeeld aangeven waar leidingen en draagmuren zich voordoen.

Wat is de beste tijd van het jaar om een uitbouw te bouwen?

Hoewel het realiseren van een uitbouw met mooi weer het meest gunstig is, is het mogelijk het gehele jaar door je woning uit te bouwen. Gemiddeld gezien wordt een uitbouw vaak gerealiseerd in het voorjaar of de zomer. Wel is het raadzaam om voor jezelf na te gaan wat voor jou de beste periode is om dit in te plannen. Een periode waarin er meerdere belangrijke zaken door elkaar lopen is vaak niet de beste keuze. Een verbouwing kan de nodige hectiek met zich meebrengen waardoor het soms te veel gevraagd is om een goede focus te leggen op andere zaken.

Koen Neijenhuis Perfect View Windows vierkant

Auteur

Koen Neijenhuis

Volg ons

Terug naar alle berichten