Onderhoudstips voor stalen buitenkozijnen

20 december 2023
Home » Blog » Onderhoudstips voor stalen buitenkozijnen

Stalen buitenkozijnen zijn een graag geziene toevoeging aan iedere gevel. De dunne profilering gecombineerd met transparant glas zijn meer dan een trend. Het is de blikvanger van de woning die jaren meegaat. Maar iets dat jaren meegaat vraagt onderhoud of valt dit mee?

Hier volgen enkele tips die de levensduur van je stalen kozijnen doen verlengen.

Regelmatige reiniging

Stalen buitenkozijnen zijn als gezegd vaak de ‘eye catcher’ van iedere woning. Om dit zo te houden moeten de stalen buitenpuien regelmatig worden gereinigd. De frequentie van onderhoud is relatief laag bij stalen puien. Door de kozijnen één keer in de zoveel tijd af te nemen met een natte doek maak je de puien weer stofvrij. Dit volstaat om de kozijnen weer de uitstraling te geven die ze verdienen. Uiteraard spelen weersomstandigheden hierin een grote rol. Zo zullen de stalen puien in de zomermaanden meer onderhoud vereisen dan in de herfst en wintermaanden. In de zomermaanden is het verstandig om eerst eventuele spinnenwebben te verwijderen om deze vervolgens af te nemen met een natte doek. Hierna zijn de kozijnen weer als nieuw.

Inspectie en kleine reparaties

Stalen buitenkozijnen gaan jarenlang of soms zelfs levenslang mee. Dit is afhankelijk van het type staal. Zo zijn er stalen kozijnen welke zijn opgebouwd uit gevouwen plaatstaal. Hierbij wordt een stalen plaat tot profiel gevouwen wat resulteert in holle profielen. De tegenhanger hiervan is het massief stalen profielsysteem. Een voorbeeld hiervan is verkrijgbaar bij Perfect View Windows. Zij leveren met MHB profielen ijzersterke kozijnen. Om deze kwaliteit te behouden is het raadzaam om de puien regelmatig te controleren op eventuele beschadigingen. Indien nodig is het mogelijk een servicecontract af te sluiten. Zo gaan deze hoogwaardige kozijnen een levensduur mee.

Smering van scharnieren en sloten

Stalen buitenkozijnen fungeren vaak als verbinding tussen woning en tuin. Hierdoor zijn de tuindeuren een veel gebruikte loop. Het smeren van deze aangelaste scharnieren en sloten kan nooit kwaad. Door dit tijdig te doen blijven de deuren soepel te gebruiken.

Stalen deuren maken gebruik van aangelaste paumelles in plaats van opschroefscharnieren. Deze paumelles maken de deuren sterker en staan in verhouding met het gewicht van de stalen deuren. Dit massieve staal in combinatie met dubbel of triple glas weegt meer dan de gemiddelde houten deur. De afstemming tussen de verschillende onderdelen moet daarom in balans zijn.

Bescherming tegen weersinvloeden

Stalen buitenkozijnen krijgen veel voor de kiezen, zeker in Nederland. Gezien de schommelingen in tempratuur en de vele regen is naast isolatie de wind en waterdichtheid essentieel. Indien dit niet het geval is kan er vocht binnen treden of het kan zich nestelen in het profiel waardoor er later corrosie optreed. Je kunt altijd vragen of je te maken hebt met gecertificeerde producten die getest zijn op alle soorten weersomstandigheden.

Naast de weersomstandigheden zijn er meerdere factoren. Zo kan de ligging ook bepalend zijn. Het zoutgehalte in de lucht ligt hoger binnen een korte afstand van de zee. Dit kan de coating van de kozijnen aantasten waardoor deze een speciale behandeling nodig hebben. Zo worden ze voorzien van een extra zinklaag en een kleurlaag die langer kleurvast en kleurecht blijft. Niet iedere leverancier zal hier standaard rekening mee houden maar goede leveranciers onderscheiden zich hiermee.

Vervanging van onderdelen

Na verloop van tijd kan het voorkomen dat bepaalde onderdelen toe zijn aan vervanging. Dit komt niet veel voor bij stalen kozijnen, maar bij wild gebruik of tijdens een uit de hand gelopen feestje kan het zijn dat er een onderdeel stuk gaat. In de meeste gevallen hebben we het dan over het deurbeslag of het glas. Beide zijn voor specialisten eenvoudig te vervangen tegen kosten die binnen de perken blijven.

Conclusie

Stalen buitenkozijnen zijn een eenmalige investering waarbij klein onderhoud van toepassing is. Met het juiste onderhoud kunnen deze kozijnen een levensduur meegaan. Wel is het raadzaam om een weloverwogen keuze te maken tussen de verschillende leveranciers. Binnen de markt van de stalen kozijnen zijn er verschillende profielsystemen die verschillen in kwaliteit. Het is goed om voor jezelf in kaart te brengen aan welke eisen de stalen kozijnen moeten voldoen. Met bovengenoemde tips moet je best een eind kunnen komen.

Veel gestelde vragen

Kan ik elk reinigingsmiddel gebruiken voor mijn stalen kozijnen?

Om massief stalen kozijnen te reinigen kun je het beste een vochtige zeemlap gebruiken. Pak een emmer met lauwwarm water met daarin een neutrale zeep of afwasmiddel. Klinkt als huis, tuin en keuken voor een design product als dit, maar soms werken oma’s tips beter dan al de supersonische middelen die de markt kent.  

Hoe vaak moet ik mijn stalen kozijnen inspecteren?

Wij adviseren een gemiddelde kozijncheck van twee keer per jaar uit te voeren. Loop hierbij de profielen na, alle beweegbare delen en controleer op schade. Verricht direct je onderhoud door de puien van binnen en buiten te reinigen. Zo blijven de kozijnen in goede staat en ben je er tijdig bij mochten er problemen ontstaan.

Welk type smeermiddel is het beste voor de scharnieren en sloten?

Gebruik een smeermiddel en breng dit aan op de paumelles. Je smeert beheerst met een doek of druppelt met een spray het smeermiddel op de scharnierpen. Let op dat het verwijderen van te veel smeermiddel meer werk is dan het aanbrengen ervan. Laat het middel na aanbrengen inwerken op het eventuele vuil en het werk is gedaan.

Wat moet ik doen als er roestvorming optreedt op mijn kozijnen?

Bij een goed isolerend profielsysteem is roestvorming uit den boze. Voorkomen blijft velen malen beter dan verhelpen met name als het gaat om roestvorming. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van het oppervlaktebehandeling proces en laat dit controleren door een expert. Deze behandeling en een goede thermische onderbreking in het profiel voorkomen de kans op corrosie. Indien er eenmaal roestvorming ontstaat binnen de profilering is het niet meer permanent te verhelpen. De enige goede optie is dan om de puien opnieuw te coaten, zorg er daarom voor dat dit op voorhand zorgvuldig gebeurd.

Koen Neijenhuis Perfect View Windows vierkant

Auteur

Koen Neijenhuis

Volg ons

Terug naar alle berichten