Stalen kozijnen VS aluminium kozijnen

15 september 2023
Home » Blog » Stalen kozijnen VS aluminium kozijnen

Mits u opzoek bent naar nieuwe kozijnen voor uw woning, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Van houten en kunststof kozijnen tot stalen kozijnen en aluminium kozijnen. Die laatste twee lichten wij uit in dit artikel, wij gaan het hebben over de voor- en nadelen van beide zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

De materialen

Stalen kozijnen en aluminium kozijnen zijn twee populaire kozijnmaterialen die elk unieke eigenschappen bezitten. Stalen kozijnen staan bekend om hun ongeëvenaarde sterkte, slankheid en duurzaamheid, terwijl aluminium kozijnen uitblinken in hun moderne uitstraling, kostenplaatje en onderhoudsgemak. Laten wij dieper ingaan op de voor- en nadelen van elk materiaal.

De voor- en nadelen van stalen kozijnen

Massief stalen kozijnen van MHB hebben een tijdloze aantrekkingskracht dankzij hun slanke profielen en robuuste uitstraling. Voordelen van stalen kozijnen van Perfect View Windows:

 • Minimalistische profielen van circa 20 á 30mm in aanzicht.
 • Uitstekende isolatiewaardes
 • Ongeëvenaarde sterkte en duurzaamheid
 • Onderhoudsarm
 • Klassieke uitstraling met moderne esthetiek

Nadelen van stalen kozijnen van Perfect View Windows:

 • Hogere initiële kosten vergeleken met andere materialen
 • Zwaarder materiaal in gewicht

De voor- en nadelen van aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen worden gewaardeerd om hun eigentijdse uitstraling en lichte gewicht. Voordelen van aluminium kozijnen:

 • Modern design
 • Uitstekende isolatiewaarde
 • Lichtgewicht en eenvoudige installatie
 • Prijstechnisch aantrekkelijk

Nadelen van aluminium kozijnen:

 • Bredere profielen
 • Minder sterk vergeleken met staal

Vergelijking

Nu wij de voor- en nadelen van beide materialen hebben besproken, is het tijd om ze met elkaar te vergelijken op een aantal belangrijke punten.

Stijl

Stalen kozijnen bieden een tijdloze charme die goed past bij zowel moderne als traditionele architectuur. De ultra slanke profielen zorgen voor een elegante uitstraling. Aluminium kozijnen zijn daarentegen moderner van aard, met bredere profielen die perfect zijn voor hedendaagse woningen.

Isolatie

Onze stalen kozijnen bieden, net als aluminium kozijnen, een uitstekende isolatiewaarde vanwege de thermische onderbreking. Zo zijn onze stalen puien ook succesvol getest op wind- en waterdichtheid en inbraakwerendheid. Aluminium kozijnen met de juiste profielen en isolatiematerialen kunnen vergelijkbare isolatiewaarden bieden.

Duurzaamheid

Onze stalen kozijnen zijn ongeëvenaard in termen van sterkte en duurzaamheid. Hierdoor zijn ze bestand tegen intensieve omstandigheden en onderhoudsvrij. Aluminium kozijnen zijn lichtgewicht en daardoor minder sterk dan staal.

Onderhoud

Op het gebied van onderhoud zijn onze stalen puien en aluminium kozijnen vergelijkbaar. Beide vergen weinig onderhoud.

Conclusie

Welke kozijnen passen bij u? Het kiezen tussen stalen kozijnen en aluminium kozijnen is geen eenvoudige beslissing. Beide materialen beschikken over voordelen die passen bij verschillende behoeften. De meest gehoorde aspecten bij een overweging zijn budget, esthetiek en duurzaamheid. Bij Perfect View Windows begrijpen wij de nuances van deze keuze. Ons team staat klaar om u deskundig advies te bieden. Dit zodat u de juiste keuze kunt maken voor kozijnen die uw huis nog jarenlang zullen verfraaien.

Veel gestelde vragen

Zijn stalen kozijnen beter voor het milieu?

Zowel stalen kozijnen als aluminium kozijnen hebben hun eigen milieuprofielen en overwegingen, dus het is niet per se eenvoudig om te zeggen welke van de twee “beter” is voor het milieu. Het hangt af van verschillende factoren, waaronder de productieprocessen, levensduur, herbruikbaarheid en energie-efficiëntie.

Hier zijn enkele aspecten om te overwegen bij het vergelijken van de milieuvriendelijkheid van stalen en aluminium kozijnen.

Stalen kozijnen:

 • Productie: De productie van staal kan een aanzienlijke hoeveelheid energie en grondstoffen vereisen, wat kan bijdragen aan de milieubelasting.
 • Duurzaamheid: Stalen kozijnen hebben over het algemeen een langere levensduur en vereisen minder onderhoud dan sommige andere materialen, wat hun duurzaamheid kan vergroten.
 • Herbruikbaarheid: Staal is volledig recyclebaar en kan hergebruikt worden zonder kwaliteitsverlies, wat bijdraagt aan een circulaire economie.

Aluminium kozijnen:

 • Productie: De productie van aluminium vereist aanzienlijke energie, maar het kan efficiënter zijn als gerecycled aluminium wordt gebruikt (recycling bespaart tot 95% van de energie die nodig is voor primaire productie).
 • Isolatie: Aluminium kozijnen met thermische onderbrekingen kunnen de energie-efficiëntie van gebouwen helpen verbeteren.
 • Levensduur: Aluminium kozijnen kunnen een lange levensduur hebben en zijn bestand tegen weersinvloeden.

Welke kozijnen zijn beter voor geluidsisolatie?

Als het gaat om geluidsisolatie, kunnen zowel stalen kozijnen als aluminium kozijnen effectieve opties zijn, maar er zijn enkele verschillen om in gedachten te houden.

Stalen kozijnen voor geluidsisolatie:

 • Massiefheid: Stalen kozijnen zijn van nature stevig en zwaar, wat kan helpen om geluidstrillingen te verminderen. Onze massieve profielen helpen bij het blokkeren van geluidsgolven.
 • Uitstekende dichtheid: Stalen kozijnen kunnen strak aansluiten en een goede afdichting bieden, wat de overdracht van geluid van buiten naar binnen kan verminderen.
 • Isolerende eigenschappen: Stalen kozijnen kunnen een goede geluidsisolatie bieden, vooral in combinatie met beglazing met geluidsisolerend glas.

Aluminium kozijnen voor geluidsisolatie:

 • Thermische onderbreking: Moderne aluminium kozijnen kunnen worden uitgerust met thermische onderbrekingen, waarbij isolerende materialen tussen de aluminium profielen worden geplaatst om warmtegeleiding te verminderen. Dit kan ook enige geluidsisolatie bieden.
 • Beglazingsopties: Aluminium kozijnen kunnen worden gecombineerd met speciaal geluidsisolerend glas om geluidshinder te verminderen.
 • Kwaliteit en dikte: De kwaliteit en dikte van het aluminium kunnen de mate van geluidsisolatie beïnvloeden. Dikkere en beter geïsoleerde profielen kunnen betere resultaten opleveren.
Koen Neijenhuis Perfect View Windows vierkant

Auteur

Koen Neijenhuis

Volg ons

Terug naar alle berichten