Taatsdeur of schuifdeur – Wat is voor mij de beste keuze?
Zowel een taatsdeur als schuifdeur biedt een naadloze integratie in verschillende interieurstijlen. Daarnaast zijn beide opties ook zeer gebruiksvriendelijk waardoor het veel geziene deuropties zijn. Maar wanneer pas je welke variant toe? In deze blog leggen we deze twee opties eens naast elkaar en wegen wij de voor en nadelen voor je af.
Een statement maken met taatsdeuren
Taatsdeuren zijn de afgelopen jaren weer onwijs in populariteit toegenomen. De mogelijkheid om de deur twee richtingen op te laten draaien maakt het enorm gebruiksvriendelijk. Ook esthetisch is een taatsdeur een graag geziene gast binnen het interieur. Doordat de deur enkel wordt bevestigd aan vloer en plafond bezit deze geen kozijnomlijsting. Hierdoor zijn slanke zijprofielen een zekerheid.
Doordat de taatsdeur scharniert in vloer en plafond vereist dit wel een stevige bouwkundige constructie om het geheel optimaal te laten functioneren. De benodigde constructie hangt af van het gewicht van de deur waarbij het gehanteerde materiaal een rol speelt. De toegepaste deurscharnieren zijn getest op een maximaal gewicht dat zij probleemloos kunnen dragen.
Voor een taatsdeur moet je de ruimte hebben. De functie om de deur in beide richtingen de ruimte in te slaan is alleen leuk als deze niets in de weg staat. Taatsdeuren bezitten vaak een 90 graden stand waarop deze kunnen blijven staan. Dit staat dan wel de ruimte in en in een smalle gang of hal kan dit storend zijn.
De praktische elegantie van schuifdeuren
Schuifdeuren daarentegen, bieden een ruimtebesparende oplossing. Bevestigd aan een railsysteem, glijden ze strak langs de muur. Ook kun je schuifdeuren in de wand te laten verdwijnen. Wel is een voorzetwand aan beide zijde hier een vereiste. Binnen een bestaande sparing is dit lastiger, maar mooie deuren mogen gezien en kun je prima tegen de muur laten schuiven. Ook bij een gesloten stand bieden de schuifdeuren van Perfect View Windows de meest ranke scheiding. Zo biedt Perfect View Windows schuifdeuren met een aanzichtbreedte van 20-30mm.
Daarnaast zijn de schuifdeuren van Perfect View Windows, indien het gewicht het toelaat, voorzien van een dubbelzijdig soft-close systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de deur zowel bij het openen als het sluiten automatisch afremt om een harde klap te voorkomen. Hierdoor glijdt de deur altijd beheerst in een open of gesloten stand.
Uw ruimte, uw keuze
Om de juiste keuze te maken is de ruimte waar de deuren geplaatst gaan worden belangrijk in de afweging. Is de stalen deur een centraal punt in je woning welke veelvuldig gebruikt zal worden, zoals tussen de woonkamer en keuken? Dan zijn taatsdeuren een veel geziene oplossing. De gebruiksvriendelijkheid speelt dan een grotere rol dan het volledig afsluiten van de ruimte. Ter afsluiting van een kantoor of opbergruimte is het logischer te kiezen voor een meer geluidswerende optie. Dan kun je denken aan een kozijn met scharnierdeur met eventueel een slot.
Conclusie
Om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt is een goede blik op de ruimte essentieel. De ruimte waar de deur wordt geplaatst zal samenhangen met het gebruik van de deur. Bij de scheiding van veel gebruikte leefruimtes is zowel een schuif als een taatsdeur goed toe te passen. Een schuifdeur neemt alleen geen ruimte in, een taatsdeur doet dat wel. Een schuifdeur schuift één kant op, een taatsdeur kan beide richtingen opdraaien. Een schuifdeur bezit een railsysteem aan de bovenzijde daar waar taatsdeuren bevestigd worden aan vloer en plafond. Het belang van deze genoemde punten zijn goed om af te wegen en te kijken naar wat belangrijk is in jullie situatie.
Veel gestelde vragen
Hoe onderhoudsvriendelijk zijn taatsdeuren en schuifdeuren?
Zijn er beperkingen in afmetingen of materialen bij het kiezen voor een taats- of schuifdeur?
Bij de taatsdeuren speelt gewicht een rol. Het type taatsscharnier bepaald het maximale gewicht van de deur en is hierop getest. Hoe meer deuroppervlak des te meer het gewicht, maar ook het materiaal speelt een rol. Een stalen taatsdeur bezit meer gewicht dan een gemiddelde houten deur. Een taatsdeur moet soepel te gebruiken zijn vandaar dat het samenspel tussen gewicht en scharnier vloeiend moet zijn.
Ditzelfde geldt voor een schuifdeur. Bij een schuifdeur dient er restruimte te zijn om de deur naartoe te schuiven. Daarnaast zal een schuifdeur voorzien worden van een dubbelzijdig soft-close systeem, indien de deur onder de 100kg blijft. Schuifdeuren welke boven dit gewicht zitten kunnen gemaakt worden maar wij zullen dit nooit adviseren. Je wilt jaren gebruik kunnen maken van je deur zonder problemen daar helpen te zware deuren niet bij.
Hoe zit het met de energie-efficiëntie van taatsdeuren en schuifdeuren?
Wat betreft de energie-efficiëntie van deze deuren verrichten bij de opties geen wonderen. Zowel een taats als een schuifdeur sluit niet volledig in een kozijn en trekt daarmee niet in de rubbers. Een scharnierdeur doet dit wel en is hierdoor dus een betere sluitpost.
Een taatsscharnier wordt een tien centimeter van de muur af geplaatst waardoor deze deuren altijd kieren met zich meebrengen. Hetzelfde geldt voor een schuifdeur welke langs de muur oploopt en bij een middensluiting nooit volledig afgesloten is.
Een deur doet altijd meer dan geen deur, maar voor een goede tocht afsluiting zouden wij altijd een deur met kozijn adviseren.
Bieden taatsdeuren en schuifdeuren een goede geluidsisolatie?
Een stalen deur met glas biedt altijd meer geluidsbescherming dan een volledig houten deur. Het type glas kan ervoor zorgen dat deze geluidsreductie nog beter wordt. Hoe meer lagen folie in het glas aanwezig zijn des te geluidsdichter je deur zal zijn.
Een schuif of een taatsdeur biedt als gezegd geen volledig dichting en zal daarmee meer gehorig zijn als een deur met kozijnomlijsting. Voor de meest geluidswerende optie kun je kiezen voor geluidswerend glas waarbij je versteld zult staan wat dit kan doen.
Auteur
Volg ons
Terug naar alle berichten