Uitbouwen keuken: 4x inspirerende voorbeelden

19 oktober 2023
Home » Blog » Uitbouwen keuken: 4x inspirerende voorbeelden

De keuken is het hart van het huis. Het is de plek waar we koken, eten, en gezellig samenkomen met familie en vrienden. Maar wat als je keuken te klein is of niet voldoet aan je wensen? Dan is het tijd om na te denken over het uitbouwen van je keuken!

Voordelen van een UITGEBOUWDE keuken

  • Meer ruimte: Een grotere keuken betekent meer ruimte om te koken en te bewegen.
  • Meer opslag: Met een grotere keuken kun je meer kasten en lades toevoegen.
  • Meer licht: Door het toevoegen van grotere ramen of een lichtkoepel kan je keuken lichter en luchtiger aanvoelen.

Voorbeeld 1: Stalen pui Oud-Zuid

Bij deze woning in Amsterdam is de keuken uitgebouwd en hebben wij een stalen buitenpui mogen plaatsen over de gehele breedte van de achtergevel. Dit zorgt ervoor dat de gehele keuken wordt voorzien van natuurlijk licht. Daarnaast oogt de keuken ruimer. Deze combinatie maakt dit een veel gebruikte leefruimte.

Voorbeeld 2: Stalen buitenkozijnen Arnhem

Deze uitbouw in Arnhem is een goed voorbeeld van wat ultra slanke stalen kozijnen kunnen betekenen in een uitbouw als dit. Eigenlijk laat deze moderne uitbouw zien dat deze overal toepasbaar is. Het contrast tussen modern en klassiek gaan hier hand in hand. De niet alledaagse indeling brengt hier iets nieuws dat zeker gezien mag worden. Dankzij de slanke profielen en grote glasoppervlakken wordt buiten naar binnen gehaald. Hierdoor oogt de keuken ruim en wordt de grens tussen binnen en buiten vervaagd.

Voorbeeld 3: Sky-Frame schuifpuien Amsterdam

Vaak wordt ervoor gekozen om de keuken uit te bouwen om twee redenen. Allereerst om te zorgen voor meer ruimte in je huis. Ten tweede, de wens voor meer natuurlijk licht in huis. Beide wensen kunnen op verschillende manieren worden gerealiseerd. Door te kiezen voor producten van Perfect View Windows kan er worden voldaan aan beide wensen. Zie hier de schuifpuien van Sky-Frame. Het rondom weggewerkte kozijn, de ultra slanke middenstijlen en de grote glasoppervlakken vormen hier de basis voor de keuken uitbouw. De pui staat eigenlijk centraal, daarna pas de keuken. Deze minimalistische schuifpui staat volledig in contact met de tuin. Aangezien deze voor 2/3 open kan verzorgt dit een naadloze overgang naar het terras.

Voorbeeld 4: Stalen serre Overveen

Bij deze keuken uitbouw is er gekozen voor een klassieke stijl en uitstraling. Dit is passend bij de bestaande boerderij en de houten stalramen die al in de bestaande gevel zaten. Deze uitstraling blijft in dit geval behouden door te kiezen voor de stalen buitenkozijnen van MHB. De combinatie van de kleine ramen boven de grote glasoppervlakken weergeven een klassieke uitstraling. Stalen kozijnen van MHB worden altijd op maat gemaakt zodat ieder glasvak persoonlijk is. Deze keuken aanbouw geeft natuurlijk licht vanaf drie zijdes waardoor dit een heerlijke leefruimte is geworden.

Conclusie

Het uitbouwen van je keuken kan een geweldige manier zijn om meer m2’s te creëren. Hiermee geef je een upgrade aan je woning ontstaat er een e je huis te upgraden en een ruimte te creëren die extra leefruimte. De stijl die je hiervoor aanhoudt is persoonlijk. Van landelijk tot modern is bijna iedere stijl te combineren met slank stalen kozijnen. Aangezien de kozijnen op maat worden gemaakt is het mogelijk om de glasverdeling aan te passen naar smaak.

Veel gestelde vragen

Hoeveel kost het om mijn keuken uit te bouwen?

Hier is natuurlijk geen vast bedrag aan te koppelen. Je kunt het zo gek maken als jezelf wilt. Laten we zeggen dat een gemiddelde keuken in Nederland een € 7.500,- kost. Een gemiddelde constructieve uitbouw ook waardoor je met een mooie vloer en accessoires met een € 20.000,- klaar kan zijn. Het blijft natuurlijk afhankelijk van het aantal m2’s dat je uitbouwt en of je voor gouden kranen i.p.v. RVS kiest voor in je keuken.

Hoelang duurt het om een keuken uit te bouwen?

Ook dit is afhankelijk van de omvang van het project. Enkel een keuken vervangen kan in een paar dagen klaar zijn, maar een constructieve aanbouw gaat meer tijd inzitten. Het totale project kan in 3 maanden gepiept zijn, maar vaak duurt het langer. Denk hierbij ook aan levertijden van bijvoorbeeld keukens en op maat gemaakte kozijnen. Deze liggen al gauw op een 10 à 12 weken.

Is een vergunning nodig om mijn keuken uit te bouwen?

In de meeste gevallen wel. Het is altijd goed om dit te controleren bij je lokale gemeente. Zij kunnen je meer vertellen over de mogelijkheden op het huisadres. In binnensteden zijn er vaak minder mogelijkheden dan in het buitengebied. Ook kunnen de regels worden beïnvloed omdat het gaat om een monumentaal pand.

Kan ik in mijn huis blijven wonen tijdens de verbouwing?

Indien je de keuken voor een tijde kan missen is dit mogelijk. Veel mensen creëren tijdelijk een reserve keuken. Een mobiele keuken is zo aangeschaft en met alle liefhebbers van kamperen in dit land zijn deze sterk verbeterd in kwaliteit. Ook zijn BBQ’s de laatste jaren geëvalueerd tot volledige buitenkeukens, dan is het wel aan te raden te verbouwen in de zomerperiode. Is dit allen niet mogelijk dan kun je altijd nog vragen of je bij je schoonmoeder mag aanschuiven.

Welke stijl keuken voegt de meeste waarde toe aan mijn huis?

De markt en de trend spelen hierin een rol. Een stijl is smaakgevoelig en smaak is persoonlijk. Wel zijn er in iedere tijdsgeest trends zichtbaar. Meedoen aan een trend zorgt ervoor dat veel mensen op dat moment jullie stijl kunnen waarderen. Dit maakt na een verbouwing jullie huis eenvoudiger te verkopen. Een knal roze keuken is een persoonlijke smaak, maar hier zit niet iedereen op te wachten.

Koen Neijenhuis Perfect View Windows vierkant

Auteur

Koen Neijenhuis

Volg ons

Terug naar alle berichten