Uitbouw met lichtstraat: De 3 mooiste voorbeelden

3 oktober 2023
Home » Blog » Uitbouw met lichtstraat: De 3 mooiste voorbeelden

Heb je ooit in een kamer gestaan en gedacht: ‘’Dit zou zoveel beter zijn met meer natuurlijk licht?’’ Door het plaatsen van een stalen lichtstraat wordt er geen lichtstraal overgeslagen. Zo wordt de gehele leefruimte verlicht door licht van boven.

Wat is een lichtstraat?

Een lichtstraat is een kozijn in het dak die voornamelijk uit glas bestaat. dit zorgt voor het nodige licht in een ruimte. Het is een veelgebruikte oplossing bij aan en uitbouwen.

Voorbeeld 1: Stalen pui met lichtstraat Rotterdam

Dit is een mooi voorbeeld van het verlengen van een stalen buitenpui in het dak. Het doel van deze uitbouw was het huis verlichten. Daarom is de lijn van de buitenpui doorgezet in een aansluitende lichtstraat. Zoals goed te zien is, is er ook een tussenconstructie gerealiseerd als draagconstructie. Daarnaast is de lichtstraat voorzien van ruiten met overlap. Dit zorgt voor een goede afwatering. De dubbele toegangsdeur in het midden zorgt voor een gebruiksvriendelijke doorgang naar de tuin. Daarnaast is deze deur te gebruiken als zogenoemde achterom aangezien deze ook van buitenaf afsluitbaar is. De wens om meer licht te winnen op een gebruiksvriendelijke manier is meer dan geslaagd bij dit project.

Voorbeeld 2: Stalen kozijnen Alkmaar

Bij dit project gaan industrieel en authentiek hand in hand. Zo zijn alle kozijnen in deze oude dokterswoning voorzien van een unieke vakverdeling. Ondanks dit verschil in patronen blijft alles in gelijke stijl. Dit komt doordat alle kozijnen met hetzelfde profielsysteem zijn opgebouwd. Aan de achterzijde van de woning is ook een stalen buitenpui gerealiseerd met aansluitend een lichtstraat. Om de authentieke stijl van deze oude dokterswoning intact te houden is ervoor gekozen de pui te voorzien van kleine ruitjes. Omdat stalen kozijnen in het algemeen geen dragende constructie zijn is er hier een tussenconstructiegemaakt. Door de ruiten van de lichtstraat te voorzien van een overlap aan de buitenzijde bezit deze een soepele afwatering. Hierdoor ontstaat er een lichte, ruime leefruimte met de waardes van nu.

Voorbeeld 3: Stalen kozijnen Wageningen

Dit project kenmerkt zich door het zadeldak dat recht boven het keukeneiland is geplaatst. Deze keuze zorgt ervoor dat de gehele keuken optimaal verlicht wordt door licht van boven. Het gehele daklicht, inclusief de kopse kanten, zijn voorzien van glas. Hierdoor wordt iedere lichtstraal toegelaten. Daarnaast is de gehele achtergevel voorzien van een stalen buitenpui met grote glasoppervlakken. De combinatie van het daklicht en de buitenpui maakt kunstmatige verlichting bijna overbodig. De dubbele tuindeur welke 180 graden opengezet kan worden zorgt voor een ideale doorloop. Daar waar de enkele toegangsdeur functioneert als zijnde achterom. Met name in deze situatie komt de ultra slanke sluitstijl van de tuindeuren extra goed naar voren.

Hoe kies je de juiste lichtstraat voor jouw uitbouw?

Het kiezen van de juiste lichtstraat hangt af van je persoonlijke smaak, de stijl van je huis en je budget. Zo zijn er verschillende opties. Er kan gekozen worden voor een zadeldak zoals bij voorbeeld 3 is omschreven. Deze vorm wordt vaak gecentreerd in het dak van een leefruimte geplaatst. Hierbij heb je ook nog de keuze om de kopse kanten te voorzien van helder transparant glas of van geïsoleerde panelen. Vaak wordt er gekozen voor de eerste optie om zoveel mogelijk licht door te laten. Daarnaast is een hellende lichtstraat ook een optie. Deze kan op verschillende manieren worden toegepast. Vaak wordt deze vorm gecombineerd aansluitend op een buitenpui zoals in voorbeeld 1 en 2 omschreven. Op deze manier worden de slanke stijlen van een buitenkozijn doorgetrokken naar het dak. Hierdoor ontstaat er een ruimte waar je een ultieme binnen-buiten beleving ervaart.

Conclusie

Een uitbouw met lichtstraat kan een geweldige aanvulling zijn op je huis. Dankzij de onopvallende profielen is een stalen lichtstraat bij iedere stijl toepasbaar. Of je nu kiest voor een modern, klassiek of een industrieel karakter. Het is goed te overwegen wat het doel is van de lichtstraat. In de meeste gevallen is dit de ruimte verlichten. Aangezien het meeste licht van boven komt is een daklicht een prima oplossing. Deze is in verschillende vormen verkrijgbaar en wordt op maat gemaakt.

Veelgestelde vragen

Wat is het voordeel van een lichtstraat in een uitbouw?

Je uitbouw voorzien van een lichtstraat heeft vele voordelen. Het voornaamste voordeel is het winnen van licht. Vanwege het feit dat een lichtstraat in het dak van je uitbouw zit laat deze de gehele dag maximaal licht binnen. Dit zorgt ervoor dat de uitbouw esthetisch ruimer oogt. Daarnaast versterkt het licht van bovenaf de binnen-buiten beleving. Hierdoor ontstaat er een extra leefruimte waar de rust centraal staat.

Is een lichtstraat duur?

Dit is afhankelijk van je wensen. Bij het realiseren van een lichtstraat is de belangrijkste factor, het materiaal. Een lichtstraat kan namelijk worden uitgevoerd in hout, aluminium en staal. Naast een verschil in kwaliteit zit er ook een verschil in prijs tussen deze materialen. Zo zal een lichtstraat van hout voordeliger uitpakken dan een lichtstraat van staal. Daarnaast heb je bij staal ook nog de keuze voor massief staal, kwalitatief gezien een uitstekende keuze. Let wel, des te beter de kwaliteit en duurzaamheid, des te prijziger het materiaal. Het is dan ook handig om voor jezelf een budget vast te stellen en verschillende offertes op te vragen.

Hoe onderhoud ik mijn lichtstraat?

Het spreekt voor zich dat een glazen lichtstraat regelmatig schoon gemaakt moet worden. De frequentie van schoonmaken is afhankelijk van materiaal. Het onderhouden van een lichtstraat kan namelijk heel eenvoudig zijn. Bij een lichtstraat van massief staal is eens in de zoveel tijd schoonmaken en inspecteren op beschadigingen voldoende om hier een leven lang plezier aan te beleven. Bij een zadeldak is het van belang dat je er makkelijk bij kunt komen om deze te besproeien met water. Voor het schoonmaken van de profielen is een natte doek over de stalen profielen voldoende. Bij extreme weersomstandigheden zoals veel sneeuwval is het van belang dit weg te halen indien je het zicht transparant wilt houden. Er moet wel erg veel sneeuw vallen wil de beglazing dit niet meer kunnen dragen.

Kan ik een lichtstraat installeren in een bestaande woning?

Het is zeker mogelijk een lichtstraat te realiseren in een bestaande woning. Een lichtstraat biedt voordelen voor het verrijken van een bestaande leefruimte. Het licht van boven werkt als voeding voor je interieur. Hierdoor kan de ruimte groter ogen. De mogelijkheden voor het realiseren hiervan zijn natuurlijk afhankelijk van de situatie. Het kan zijn dat het plaatsen van een lichtstraat in een bestaande woning complexer is dan in een nieuwe uitbouw. Zit er bijvoorbeeld al een lichtstraat? Is er bij de huidige lichtstraat rekening gehouden met afwatering? Er zal dus gekeken moeten worden naar de huidige bouwkundige situatie en wat hieraan moet worden aangepast. Deze bouwkundige werkzaamheden dienen uitgevoerd te worden door een aannemer. Het is dan ook wijs een specialist te raadplegen voor advies.

Welk type glas is het beste voor een lichtstraat?

Veel glastypes behoren tot de mogelijkheden. Zo kan een lichtstraat worden voorzien van zowel dubbel glas als triple glas. Transparant of zonwerend glas, maar ook geluidswerend of zelfs glas met een vuil werende coating behoort tot de mogelijkheden. Afhankelijk van de wensen kunnen wij je adviseren welke beglazing toe te passen.

Koen Neijenhuis Perfect View Windows vierkant

Auteur

Koen Neijenhuis

Volg ons

Terug naar alle berichten