Het uitbouwen van je huis, wat kost dit ongeveer?

3 oktober 2023
Home » Blog » Het uitbouwen van je huis, wat kost dit ongeveer?

Bij het overwegen van een uitbreiding van je huis, komen veel vragen op. Een van de meest prangende vragen is: ‘’Wat kost een uitbouw van je huis ongeveer?’’. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende kosten die hiermee gepaard gaan, de factoren die deze kosten beïnvloeden en geven we inzichten om je te helpen de beste beslissing voor jouw situatie te nemen.

Wat kost een uitbouw van je huis ongeveer?

De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het aantal m2’s, de materialen die je hiervoor gebruikt en of je besluit veel zelf uit te voeren.

Ook is het belangrijk waar de uitbreiding onderdeel van is. Komt hier een compleet nieuwe keuken of is het net dat stukje meer ruimte in de woonkamer. Deze verschillen zijn bepalend om te weten wat een uitbouw ongeveer kost.

Gemiddeld wordt er gesproken van een € 2.000,- per m2 anno 2023. Dit is puur gericht op de Nederlandse markt en niets meer dan een gemiddelde.

Factoren die de kosten beïnvloeden

De kosten om je huis uit te bouwen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Om je enigszins een goed beeld te geven van factoren die invloed hebben op de prijs, hebben wij hierbij de belangrijkste punten opgesomd.

Allereerst het aantal vierkante meters dat je wilt uitbouwen. Wat mag en wat is haalbaar in jullie situatie. Vierkante meters spelen een rol bij de fundering, de vloer, plafond en bij de kozijnen. Hoe meer m2’s, hoe meer materiaal er benodigd is en des te meer uren erin de uitbouw gaan zitten.

Dat breng mij bij punt twee waar tijd een grote rol speelt. Een goede stukadoor kan tegenwoordig een gelijk uurtarief aanhouden als een advocaat. Een goede vakman is schaars en heeft zijn werk dikwijls voor het uitkiezen. Zorg daarom voor een goede voorbereiding en een helder plan vooraf waardoor oponthoud zoveel mogelijk wordt uitgesloten.

Tijd is geld en zeker de tijd van specialisten zijn dure uren. Het werk dat je zelf kan verzetten kan kostenbesparend zijn. Let wel dat je dit niet ten kosten laat gaan van de kwaliteit van je aanbouw.

Als laatste zijn er een hoop keuzes te maken in de materialen die je gaat toepassen. Ga je voor een laminaat of een gietvloer? Worden het houten of stalen kozijnen? Bij de keuzes in materiaal kan je voor een budgetlook gaan of voor hoogwaardig design.

Mogelijke voordelen van een uitbouw

Het uitbreiden van je huis heeft zo zijn voordelen. Door het realiseren van een uitbouw ontstaan er extra vierkante meters welke je naar eigen wens kunt indelen. Door de uitbouw volledig te isoleren creëer je een extra leefruimte waar je het gehele jaar van kunt genieten. Een veel voorkomende keuze is een uitbouw waarbij stalen kozijnen worden toegepast. Door de grote glasoppervlakken en de slanke stijlen wordt de uitbouw namelijk verlicht vanuit alle hoeken. Je creëert hierdoor een tuinkamer, maar dan volledig geïsoleerd waardoor je er in ieder seizoen warmpjes bij zit.

Risico’s en overwegingen

Bij het plannen van een uitbouw zijn er verschillende risico’s en overwegingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder worden enkele belangrijke punten benoemd:

  • Budgetoverschrijding: Een van de grootste risico’s is dat het project duurder kan uitvallen dan aanvankelijk begroot. Dit kan gebeuren door onverwachte kosten, wijzigingen in het ontwerp of materiaalkeuzes die duurder zijn dan gepland. Het is dan ook raadzaam om een gedetailleerd budget op te stellen en rekening te houden met mogelijke extra kosten.
  • Vertragingen: Bouwprojecten kunnen vertraging oplopen om verschillende redenen. Denk hierbij aan onvoorziene problemen, bouwvergunningen maar bijvoorbeeld ook weersinvloeden. Deze vertragingen kosten tijd en brengen de planning in de war waardoor deze niet meer strookt met de gemaakte begroting.
  • Kwaliteit van het werk: Het is van vitaal belang om de juiste aannemer te kiezen om ervoor te zorgen dat het werk van hoge kwaliteit is. Slecht vakmanschap kan leiden tot problemen op lange termijn en brengt onnodige herstelwerkzaamheden met zich mee. Is de prijs op voorhand te mooi om waar te zijn? Dan is deze ook vaak te mooi om waar te zijn.
  • Veranderingen in leefomstandigheden: Een verbouwing verstoort het ritme binnen je dagelijkste leefomgeving. Stof, lawaai en beperkte toegang tot bepaalde ruimtes kunnen leiden tot ongemakken. Het is belangrijk om hierop voorbereid te zijn en eventueel tijdelijke regelingen te treffen. Je verliest tijdelijk een stukje comfort die je daarna weer dubbel en dwars terugwint.
  • Bouwvergunningen en regelgeving: Zorg ervoor dat je de vereiste bouwvergunningen en naleving van bouwvoorschriften hebt geregeld voordat je begint met de bouw. Niet voldoen aan de regelgeving kan leiden tot boetes en juridische problemen. Het is dan ook handig om dit op voorhand altijd te checken bij je lokale gemeente. Mocht je een architect in handen nemen voor het ontwerp dan kan deze dit verzorgen. Zij zijn dikwijls goed op de hoogte betreffende het reilen en zeilen bij vergunningaanvragen.

Vergelijking met andere verbouwingsprojecten

Je kunt aanbouwen, uitbouwen of verbouwen. Soms is er geen wens voor extra vierkante meters maar zijn bestaande leefruimtes toe aan modernisering. Onderstaand hebben wij de meest voorkomende bouwprojecten aan huis uitgelicht.

Keukenrenovatie

Het renoveren van de keuken is een veel gezien project in huis. Gemiddeld wordt een keuken om de twintig jaar vervangen, maar om iets meer bij te blijven op het gebied van trends vervangt men een keuken zelfs al na tien jaar. De keuken heeft zich de afgelopen decennia ’s ontwikkelt tot misschien wel de leefruimte in huis. Bij het renoveren van je keuken is de keuken zelf het meest prijzige onderdeel. De kosten blijven natuurlijk afhankelijk van de materialen en welke nieuwste gadgets je wilt toepassen. Je keukenblad kan bestaan uit marmer of uit kunststof en de wasbak kan tegenwoordig ongezien worden weggewerkt in het eiland.

Badkamer toevoegen

Voor een badkamer gelden dezelfde factoren die de prijs beïnvloeden. Ook hier draait het om omvang, tijd en materialen. Een benoembaar verschil is wel dat een badkamer meer functioneel is dan een echte leefruimte. Al blijft dit gevaarlijk om te zeggen. Ben jij een echte badderaar en is je tweede naam wellness of pak jij net zo goed een douche onder een koude buitenkraan. De mate waarin jij aandacht besteed aan een badkamer zal bepalen hoeveel deze mag kosten.

Dakkapel plaatsen

Het plaatsen van een dakkapel is een veel voorkomende keuze om van de zolder een meer leefbare ruimte te maken. Deze minimale uitbreiding van je huis kan wel even van een bergruimte een slaapkamer maken. Dakkapellen zijn er namelijk in verschillende afmetingen, maar kunnen ook op maat worden gemaakt. Dit is één van de factoren die verschil in prijs maken. Binnen de markt van de dakkapellen zijn er oneindig veel aanbieders. Raadzaam is om bij verschillende partijen offertes op te vragen waarbij materiaal, de aangeboden werkzaamheden en de omvang een rol spelen voor een goede vergelijking.

Financieringsopties voor een uitbouw

Er zijn over het algemeen verschillende financieringsopties om de uitbouw van je woning te bekostigen. Je kunt je spaarpot legen, je hypotheek ophogen of puur een lening afsluiten. Zorg er altijd voor dat je vooruitkijkt en op een verstandige manier blijft kijken naar jullie wensen en of deze stroken met de financiële situatie.

Veelgemaakte fouten tijdens een uitbouw

Het realiseren van een uitbouw van je woning kan een complex project zijn. Hierin worden dan ook vaak fouten gemaakt. Hier richten wij ons op de meest voorkomende fouten bij het uitvoeren van een verbouwing:

  • Onvoldoende budgetplanning: Eén van de meest voorkomende dingen is het niet nauwkeurig budgetteren van het project. Het is essentieel om een realistisch budget op te stellen rekening houdend met alle kosten, inclusief arbeid, materialen, vergunningen en mogelijke onvoorziene uitgaven. Een buffer voor onverwachte kosten is verstandig. Een tip is om hier een percentage voor aan te houden als onvoorziene kosten. Mocht je deze vervolgens niet aan hoeven raken dan heb je goed begroot en kun je dit potje elders besteden.
  • Niet genoeg onderzoek: Doe vooraf onderzoek. Lees je in en hoor mensen met recente ervaring aan. Zij kunnen je waarschuwen voor obstakels en kunnen je bewust maken van kansen. Ga nooit enkel voor de laagste prijs maar omring jezelf met betrouwbare partners.
  • Ontbreken van een duidelijk plan: Het ontbreken van een gedetailleerd en goed doordacht bouwplan kan leiden tot verwarring en vertragingen tijdens het project. Zorg ervoor dat je samenwerkt met een architect of ontwerper om een duidelijk plan te ontwikkelen voordat je begint met de bouw.
  • Het negeren van vergunningen en regelgeving: Bouwvergunningen en bouwvoorschriften zijn vaak cruciaal. Het negeren van deze regels kan leiden tot juridische problemen en boetes. Het is dan ook van belang altijd je lokale gemeente te raadplegen. Zorg ervoor dat je alle vereiste vergunningen aanvraagt en krijgt toegekend. Zo voorkom je dat je nieuwgebouwde aanbouw na realisatie weer te tegen de vlakte moet.
  • Onvoldoende communicatie: Slechte communicatie tussen de betrokken partijen zorgen voor ruis op de lijn. In de bouw luistert het vaak nauw, maar ook tijd speelt een rol. Dit kan stress verhogend werken. Een sterke vorm van communicatie kan een hoop van deze stress wegnemen. Let wel, het gaat hierbij niet om de hoeveelheid. Meer communicatie kan soms juist verwarrend werken. Plan meetings in met de betrokken partijen en notuleer deze. Na iedere meeting deel je de notulen. Dit wekt niet alleen verhelderend op het moment maar voorkomt ook geschillen achteraf.

Conclusie

Het realiseren van een uitbouw kan een waardevolle investering zijn. Door je uitbouw bijvoorbeeld te voorzien van stalen buitenpuien ontstaat er extra leefruimte welke wordt verlicht van alle kanten. Dit maakt het meer dan een extra leefruimte. Belangrijk is om vooraf voldoende informatie in te winnen. Doe dit bij ervaringsdeskundigen. Zij kunnen je helpen aan de juiste specialisten en benoemen waar de knelpunten zitten.

Veel gestelde vragen

Hoe lang duurt het om een uitbouw te bouwen?

De bouwtijd van een uitbouw is natuurlijk afhankelijk van de omvang en complexiteit. Een kleinere uitbouw kan bijvoorbeeld binnen enkele weken worden gerealiseerd, terwijl een grote uitbouw enkele maanden kan duren. Door op voorhand een duidelijk bouwplan te maken met verschillende partijen zal een aannemer je kunnen helpen aan een gedetailleerde bouwplanning.

Heb ik een vergunning nodig voor een uitbouw?

Een vergunning is een veel gevallen een vereiste. Dit is wel afhankelijk per woning en gemeente. Bij panden met monumentale rechten dien je hier extra scherp op te zien. Ook een beschermd stadsgezicht of een verbouwing aan de straatzijde moet zorgvuldig mee om worden gesprongen. Je kunt hiervoor navraag doen bij de gemeente of win advies bij je architect.

Gaat mijn belasting omhoog na een uitbouw?

Het toevoegen van een uitbouw aan je woning kan zeker invloed hebben op de onroerendezaakbelasting. Dit kan wel variëren per locatie. Laat jezelf hier goed over informeren voordat je aan het project begint. Dit zorgt ervoor dat je na het realiseren van de uitbouw niet voor verassingen komt te staan.

Zal de uitbouw de waarde van mijn huis verhogen?

Een uitbouw kan zeker de waarde van je woning verhogen. Een woning waarde is vaak gebaseerd op het aantal m2 aan woonoppervlak. Met een uitbouw gaan deze vierkante meters omhoog waardoor de waarde zal stijgen. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de staat van je uitbouw. Kies er daarom altijd voor je uitbouw te moderniseren. Denk hierbij aan een goede isolatie welke past binnen de huidige tijd. Pas geïsoleerde stalen kozijnen toe en kies voor vloer, muur en dakisolatie.

Koen Neijenhuis Perfect View Windows vierkant

Auteur

Koen Neijenhuis

Volg ons

Terug naar alle berichten