Drie maatwerk serres met luxe schuifpuien

13 maart 2024
Home » Blog » Drie maatwerk serres met luxe schuifpuien

Een serre aan je huis staat eigenlijk gelijk aan nieuwe uitbouw. Vroeger was een serre een ongeïsoleerde ruimte met veel glas. Hierdoor kon je op een mooie lentedag hier goed vertoeven, maar in de winter was deze serre onleefbaar. Op deze manier worden serres nog steeds aangeprezen, maar staan deze meestal los van de woning en worden kant en klaar opgeleverd.

Tegenwoordig kiest men voor veel glas (net als bij een serre), maar wordt de ruimte bij het huis getrokken waardoor extra vierkante meters ontstaan en de ruimte volledig geïsoleerd is. Het glas en de binnen buiten beleving blijven belangrijk vandaar dat de keuze om slanke kozijnen toe te passen loont. Door te kiezen voor slanke schuifpuien creëer je een elegante uitstraling en een naadloze overgang naar de tuin. In dit artikel zullen wij drie inspirerende voorbeelden verkennen van maatwerk serres van nu, elk met een uniek karakter en toepassing.

Voorbeeld 1: De moderne stadstuin serre

In de stad is het woonoppervlak vaak schaars en telt dus iedere vierkante meter. Indien de gemeente het toelaat is er de mogelijkheid een aantal meter uit te bouwen. Een eigen tuin in de stad is uniek en moet je koesteren. Door de bebouwde omgeving is vaak ook lichtinval schaars dus wordt er gekozen voor zoveel mogelijk glas.

Als snel begint de uitbouw op een ouderwetse serre te lijken, zeker door het vele glas. Het grote verschil zit hem in de isolatie. Met producten als MHB en Sky-Frame kies je voor volledig geïsoleerde profielen die kunnen worden voorzien van zowel dubbel als triple glas. Hiermee staan deze kozijnsystemen voor goede U-waardes die helemaal passen binnen deze duurzame tijdsgeest. Ook is een slanke lichtstraat of daklicht een graag geziene gast bij een moderne serre grenzend aan een stadstuin. Hiermee win je het licht van bovenaf wat meerwaarde biedt aan je interieur.

Voorbeeld 2: De landelijke panorama serre

Veel glas zorgt voor een helder uitzicht, maar dan moet dit uitzicht wel aanwezig zijn. Een uitbouw in de stad kijkt meestal uit op steen of iemand anders zijn achtertuin. Voor mensen die vrij wonen is dit anders. Men kiest ervoor om vrij te wonen vanwege de rust en de ruimte. Om optimaal van deze rust te genieten is een serre al snel een meerwaarde aan de woning. Met een moderne serre ontstaat er een plek die binnen en buiten met elkaar doet vermengen. Door deze serre optimaal te isoleren kan hier ieder seizoen worden geleefd en van ieder seizoen worden genoten.

Uiteindelijk bepaald het uitzicht de panorama, maar kan dit worden versterkt door de te gebruiken kozijnen. Zo kan men kiezen voor luxe schuifpuien welke amper worden onderbroken door omliggende profielen. Grote glasoppervlakken geven hier de sfeer aan en zorgen ervoor dat men oneindig ver kan kijken. Met het Sky-Frame systeem zie je rondom geen profiel wat de panorama maximaliseert. Met glaspartijen van 2,5m breed die open worden geschoven is het ruimtelijke gevoel ongeëvenaard.   Met een overvloed aan glaswerk biedt een serre met Sky-Frame een adembenemend uitzicht op de omringende natuur.

Ook met stalen kozijnen van MHB is een dergelijk panorama te creëren. Dit geïsoleerde maatwerk  kan werken met grote openslaande deuren die verder gaan dan hout of aluminium. Dit heeft te maken met de massief stalen profilering die sterk is en daardoor ultra slanke aanzichten kan tonen.

Ook hierbij speelt helder glas een grotere rol dan de kozijnen zelf waardoor je ongehinderd kan genieten van het uitzicht.

Voorbeeld 3: De minimalistische architectuur

Met zijn strakke lijnen en subtiele details belichaamt de minimalistische architectuur een tijdloze elegantie. Iets waar zowel stalen deuren als luxe schuifpuien perfect bij aansluiten. Dit verlengde van de woning met daarin minimalistische schuifpuien straalt design uit. De omliggende architectuur versterken de esthetiek. De ultra slanke stijlen en het rondom weggewerkte profiel sluit naadloos aan op het minimalisme van deze villa. De puien zijn drempelloos, maar bezitten een uitstekende afwatering. De puien zijn toegankelijk, maar zijn alles behalve inbraakgevoelig. Hierdoor kunnen de bewoners elke dag gerust genieten van de omgeving en de rust om hen heen. Zeg nou zelf, als je hier woont hoef je helemaal niet op vakantie.

Conclusie

Als gezegd is een serre geen serre meer. Een moderne serre vangt het licht van vroeger, maar bezit de waardes van nu. Een moderne serre staat voor veel glas dat kan worden omlijst door luxe schuifpuien of geïsoleerde stalen kozijnen. Hierbij kun je werken met grote openslaande deuren, schuivende delen en/of een minimalistische lichtstraat. Zodra het licht optimaal de ruimte binnen kan treden spreekt men van een serre, maar belangrijk is dat deze optimaal isoleert.

Op deze manier gaan esthetiek en duurzaamheid hand in hand en kan men spreken over een moderne serre. Verschillende kozijnsystemen zijn erop gericht dat iedere lichtstraal zijn weg naar binnen vindt. Dit licht werkt als voeding voor het interieur en maakt de ruimte een fijne plek om te leven.

Of het nu gaat om een uitbouw aan een stadswoning of een uitbreiding van een woonboerderij, een serre van nu is altijd een meerwaarde. Voor een optimaal panorama blijf je afhankelijk van de kozijnen die je toepast. Om het uitzicht maximaal te benutten is het zaak te kiezen voor de meest slanke kozijnen, maar verlies daarbij nooit de functionaliteit uit het oog.

Sven Kuster Perfect View Windows vierkant

Auteur

Sven Kuster

Volg ons

Terug naar alle berichten