Stalen VS Aluminium deuren: de 7 belangrijkste verschillen die je moet weten

9 januari 2024
Home » Blog » Stalen VS Aluminium deuren: de 7 belangrijkste verschillen die je moet weten

Bij het kiezen van de perfecte deur voor jouw woning komt uiteraard meer kijken dan alleen esthetiek. Stalen en aluminium deuren zijn beide populaire materiaalsoorten met elk unieke kenmerken. Maar wat zijn nu precies de verschillen? In deze blogpost worden de 7 belangrijkste verschillen in kaart gebracht om je te helpen de beste keuze maken.

1. Gewicht en duurzaamheid

Staal is een zwaarder materiaal in gewicht dan aluminium. Dit maakt dan ook dat stalen deuren zwaarder zijn. Dit kan overigens wel verschillen per aanbieder. Zo bestaan er deuren welke zijn opgebouwd uit gesneden plaatstaal dat vouwen wordt tot profiel. Zo creëer je een hol profiel dat sterk is, maar het kan nog sterker. Zo levert Perfect View Windows stalen deuren opgebouwd uit massief staal. Hierdoor zijn de deuren zwaarder in gewicht, maar ongeëvenaard in termen van sterkte en duurzaamheid. Zo zijn deze kozijnen in hun geheel succesvol getest op wind- en waterdichtheid en daarmee opgewassen tegen het wisselvallige Nederlandse klimaat. Aluminium kozijnen zijn een stuk lichter dan massief staal en daardoor minder sterk.

2. Onderhoud

Op het gebied van onderhoud zijn stalen deuren en aluminium deuren vergelijkbaar. Beide materiaalsoorten vergen weinig onderhoud. Het is altijd handig na te vragen welke schoonmaakmiddelen te hanteren zijn bij welke kozijnsysteem. Zo wordt er bij de stalen deuren van Perfect View Windows geadviseerd om geen reinigingsmiddel te gebruiken. Enkel een vochtige doek volstaat om de profielen mee af te nemen. Hierdoor worden de kozijnen weer stof- en vlekvrij. Eventuele schoonmaak en schuurmiddelen kunnen namelijk de coating van de deuren aantasten. Het is dan ook raadzaam dit na te vragen bij de leverancier voordat je de stalen deur een beurt geeft. Daarnaast zijn aluminium deuren gevoeliger voor krassen en deuken, vooral bij veelvuldig gebruik. Dit omdat aluminium meer kwetsbaar is.

3. Isolatiewaarde

De waardes van isolatie zijn erg afhankelijk van het profielsysteem dat er gekozen wordt. Zo zijn zowel stalen als aluminium kozijnen weer onderverdeeld in tal van kozijnsystemen. Ook speelt de indeling van de kozijnen een rol.  Wordt er gekozen voor dubbel of triple beglazing? En maakt men gebruik van veel vaste elementen of kiest men juist voor veel beweegbare delen. Dit zijn allemaal facetten die van invloed zijn op de uiteindelijke isolatiewaarde van het kozijn. Dit geldt zowel voor staal als aluminium.

4. Prijs

Over het algemeen zijn stalen deuren in aanschaf prijziger dan aluminium deuren. Uiteraard verschilt dit per systeem. Zo is het Zwitserse Sky-Frame schuifsysteem opgebouwd uit aluminium profilering maar blijft het systeem ver weg van de uitstraling van een standaard aluminium schuifpui. Dit is ook zichtbaar aan de prijs van dit hoogwaardige systeem.

Een aluminium systeem kan tot de helft voordelig zijn in prijs, maar de verschillen in kwaliteit kunnen dan ook fors zijn. In de markt van de stalen kozijnen zijn er maar enkele die dit geïsoleerd kunnen aanbrengen. Dit zijn geen voordelige systemen, maar wel hoogwaardig in kwaliteit. Bij aluminium kozijnen verschilt de prijs en kwaliteit enorm tussen de verschillende profielsystemen.

5. Esthetiek en design

Kijkend naar de esthetiek en design zijn de verschillen meer dan zichtbaar. Zo zijn de kozijnen en profielen van aluminium deuren velen malen breder dan bij stalen deuren. Daarnaast verschilt dit uiteraard ook per aanbieder. Zo levert Perfect View Windows de slankste stalen deuren op de markt. Dankzij het massief stalen profielsysteem kan Perfect View Windows enorm slank te werk gaan. Het slankste deurtype heeft namelijk een sluitstijl van slechts 58mm breed. Hierdoor zijn de stalen deuren haast niet te onderscheiden van vaste raamdelen.

6. Veiligheid

Naast de esthetiek, prijs en isolatiewaarde speelt veiligheid een rol. Met betrekking tot de veiligheid verschillen aluminium en stalen deuren niet veel van elkaar. Ook dit blijft systeemafhankelijk. Aan welke eisen voldoen de deuren en welke glas wordt er toegepast? Zo levert Perfect View Windows bijvoorbeeld stalen deuren met minimaal een 5-puntsluiting. Doordat de stalen deur op meerdere punten sluit in combinatie met de sterkte van massief staal maakt dit geen inbraakgevoelige deur. Het meerlaagse isolatieglas zorgt ervoor dat de ruiten niet zomaar stuk gaan en zeker niet uit elkaar vallen. Inbrekers denken hierdoor wel drie keer na voordat ze een poging wagen bij een stalen kozijn.

7. Milieuvriendelijkheid

Het is niet eenvoudig om te bepalen welk materiaal milieuvriendelijker is. Zowel staal als aluminium zijn 100% recyclebaar wat het een circulair bouwmateriaal maakt. Het verschil kan worden gemaakt in de wijze waarop de kozijnen geproduceerd worden. Dit is per systeem verschillend. Iedere fabriek gaat anders om met energie en afvalstoffen. Het materiaal kan nog zo duurzaam zijn, indien het productieproces inefficiënt is brengt dit schade aan het milieu.

Conclusie

De keuze tussen stalen of aluminium deuren is er één die voornamelijk gaat over design en geld. Stalen kozijnen zijn duurder, maar hebben over het algemeen een luxere uitstraling die het hoogste marktsegment kan bedienen. De isolatie, inbraakwerendheid en duurzaamheid gaan het verschil niet maken. Deze aspecten zijn bij toepassing van de juiste profiel systemen nagenoeg gelijk aan elkaar te verkrijgen. Bij Perfect View Windows begrijpen wij de complexiteit van deze overweging. Ons team staat dan ook klaar om je van deskundig advies te voorzien. Zo kun je de juiste keuze maken voor kozijnen die jouw huis voor een lange tijd zullen verrijken.

Veel gestelde vragen

Zijn stalen deuren altijd zwaarder dan aluminium deuren?

Stalen deuren zijn zwaarder in gewicht dan aluminium deuren. Dit komt doordat staal een zwaarder materiaal is dan aluminium. Wel zal dit verschillen per deur en per systeem. Factoren zoals het deurtype, de afmetingen en vakverdeling hebben invloed op het gewicht. Ook speelt het toegepaste glas een grote rol als het gaat om gewicht. Maar al met al zijn stalen deuren zwaarder dan aluminium deuren. 

Hoe vaak moet ik onderhoud plegen aan mijn stalen deur om roest te voorkomen?

Een stalen deur vergt amper onderhoud. Zoals eerder in deze blog omschreven verschilt het ook per aanbieder hoe je de stalen deur dient te onderhouden. Om roestvorming te voorkomen is regelmatig onderhoud noodzakelijk. De profiel isolatie speelt een grote rol bij het voorkomen van eventuele roestvorming. Zo levert Perfect View Windows stalen deuren voorzien van een thermische onderbreking. Deze onderbreekt de weg van binnen naar buiten voor zowel kou als warmte. Dit maakt dat het profielsysteem uitstekend isoleert en biedt inwendige corrosie geen kans.

Is er een significant verschil in energiebesparing tussen stalen en aluminium deuren?

Wat betreft energiebesparing zijn de verschillen niet benoemingswaardig. Wanneer beide deuren goed zijn geïsoleerd doen deze materialen nauwelijks voor elkaar onder. De isolatie hangt af van de profielen en het glas dat daarbij wordt toegepast. Vraag daarom altijd naar de wijze van isolatie. Zo zijn de stalen deuren van Perfect View Windows succesvol getest op wind- en waterdichtheid in Nederland. Hierdoor zijn deze bestand tegen Nederlandse weersomstandigheden die zoals bekend nogal wisselvallig kunnen zijn.

Kan ik aluminium deuren in een klassiek huisontwerp gebruiken?

Aluminium deuren hebben, in tegenstelling tot stalen deuren, een breder aanzicht. Dit maakt het lastiger deze ongezien te verwerken binnen het interieur. Stalen deuren zijn slank en daardoor een lichte scheiding tussen verschillende ruimtes. Binnen een klassiek huisontwerp spelen details een grote rol, stalen deuren bieden verfijnde mogelijkheden om ultra slank te werken. Staal werd tevens al veel eerder gebruikt om ramen te maken dan aluminium. Vandaar dat stalen kozijnen eerder klassiek ogen dan een aluminium systeem.

Zijn er andere milieuvriendelijke voordelen van aluminium deuren buiten recyclage?

Naast het feit dat aluminium deuren, net als stalen deuren, 100% recyclebaar zijn kennen aluminium deuren nog meer milieuvriendelijke voordelen. Zo kunnen aluminium deuren met een thermische onderbreking de energie-efficiëntie van je woning verbeteren. Daarnaast kunnen aluminium deuren een zeer lange levensduur hebben en zijn ze bestand tegen bepaalde weersinvloeden.

Koen Neijenhuis Perfect View Windows vierkant

Auteur

Koen Neijenhuis

Volg ons

Terug naar alle berichten