Taatsdeuren voor buiten: een revolutie in buitenleven

12 maart 2024
Home » Blog » Taatsdeuren voor buiten: een revolutie in buitenleven

Als in iedere andere wereld ontwikkelt de wereld van ramen en deuren zich ook voortdurend. Deuren worden groter, sterker en kunnen in veel materialen worden gerealiseerd.  Spelen met draaimogelijkheden is een trend van de laatste jaren al is de klassieke draaideur ook nooit weg. Een speelse variatie hierop is de taatsdeur. De deur die beide richtingen op kan door om zijn as te draaien zet een artistieke toon binnen menig interieur.  Naast binnendeuren zijn taatsdeuren ook als buitendeuren uit te voeren. In deze blog verkennen wij hoe taatsdeuren als blikvanger van de woning kunnen fungeren. Zo zal er gekeken worden naar het technische aspect, de esthetiek, duurzaamheid en de verdere voor en nadelen van taatsdeuren.

De magie van taatsdeuren in buitenruimtes

Wanneer wij denken aan innovaties die ons leven beteren denk wij niet direct aan kozijnen. Toch kan een simpele deuroplossing onbewust handelingen vereenvoudigen. Zo kreeg de taatsdeur bijna stiekem een plek in het hart van de moderne architectuur. Het unieke draaimechanisme introduceert een nieuwe vorm van toegankelijkheid. Met het draaien om hun verticale as draaien bieden ze een ongehinderde doorgang zonder noodzaak van traditionele deurkozijnen. Dit zou de ideale overgang kunnen zijn tussen binnen en buiten. Wel zijn er enkele aandachtspunten die een traditionele deur met kozijn niet met zich meebrengen.

Technische verfijning ontmoet buitenleven 

De technische verfijning van taatsdeuren komt voort uit de scharnieren die in de deur zelf kunnen worden verwerkt. Waarbij vroeger een taatsdeur vaak een één tweetje was met een grove vloerpot hoeft dat dus niet meer. Zo voorkom je ingewikkelde bouwkundige ingrepen wat een taatsdeur in deze tijd veel aantrekkelijker maakt. Het draaimechanisme maakt dit deurtype ook zeer gebruiksvriendelijk. Zo sluit de deur vanzelf achter je dicht, zonder daarvoor een deurdranger te hoeven toepassen. Dit maakt dat taatsdeuren een ideale en innovatieve doorgang vormen voor zowel je binnen als buitenruimte.

Weersbestendigheid en duurzaamheid

Aandachtspunten bij taatsdeuren voor buiten zijn de inbraakwerendheid en de wind- en waterdichtheid. Deze kunnen niet bij iedere geïsoleerde taatsdeur worden gegarandeerd. Zo kan een deur wind en water weren in de praktijk, maar hier niet op zijn getest. Dit heeft alles te maken met de nieuwigheid van deze deurvorm. De vraag is vaak in hoeverre de eindklant innovatie durft toe te passen zonder dat hier testrapporten aan vastzitten.

Een testrapport is duur dus wacht men vaak op voldoende animo om dit op te laten stellen. Naarmate taatsdeuren voor buiten meer zullen worden toegepast zullen de garanties verder reiken.

Mits je een buiten taatsdeur toe wilt passen valt te adviseren dit te doen bij een erkende kozijnleverancier. De kans op kinderziektes is nu nog eenmaal iets groter dan bij standaard deuren.  Ervaren leveranciers kennen de procedures en zijn sterk genoeg om een eventuele fouten op te vangen.

Naast deze aandachtspunten zijn de weersbestendigheid en duurzaamheid van taatsdeuren indrukwekkende eigenschappen. Door het gebruik van hoogwaardige materialen en profielsystemen kunnen deze deuren het Nederlandse klimaat weerstaan. Dit is uiteraard wel afhankelijk per leverancier. Als gezegd levert niet iedere kozijnproducent een taatsdeur voor buiten. Dit heeft alles te maken met de uitdaging. Deuren moeten worden getest op isolatie en een goede wind-waterdichtheid. Dit kan je doen in Nederland, maar deze regelgeving is vaak minder streng in andere landen. Zo is een pui testen in Portugal of Griekenland makkelijker als wordt gekeken naar de gemiddelde weersomstandigheden daar. Het land van herkomst van de pui kan dus ook een rol spelen.

Een systeem welke niet alleen aan de esthetische maar ook aan bovenstaande eisen voldoet is het Zwitserse Sky-Frame systeem. Perfect View Windows is officieel partner van Sky-Frame waardoor zij deze unieke deuroplossing voor u kunnen realiseren. Naast dat deze deuren uitstekend isoleren zijn ze ook nog opgebouwd uit het slankste aluminium profielsysteem op de markt. Naast esthetisch vermogen brengt dit Zwitserse product een diversiteit aan eigenschappen met zich mee . Of het nu gaat om regen, wind of zonneschijn, deze taatsdeuren behouden jarenlang hun uitstraling en optimale functionaliteit.

Optimale ruimtebenutting en natuurlijke lichtinval

Een ander belangrijk voordeel van taatsdeuren is hun vermogen om ruimtes te belichten. Door gebruik te maken van slanke profilering gecombineerd met grote glaspartijen zorgen de taatsdeuren voor maximaal lichtinval. Dit werkt als voeding voor je interieur dat op deze manier de aandacht krijgt die er in is gestoken.
Een taatsdeur is tevens een verbinding tussen ruimtes die tegelijkertijd af te sluiten is. Een beetje van beide wat zorgt voor een ruimtelijk gevoel.

Esthetiek die inspireert

Het visuele aspect van taatsdeuren kan niet worden onderschat. Als gezegd zijn architecten gek op nieuwe snufjes zo ook deze. Een taatsdeur als voordeur biedt de mogelijkheid net even groter of breder te gaan dan de standaard. De manier van openen straalt luxe uit zeker als het gaat om een deur van boven de drie meter. De minimalistische vormgeving creëert een eigentijdse uitstraling die zowel tijdloos als elegant is. Dit maakt taatsdeuren een ware inspiratiebron voor moderne buitenontwerpen. Dankzij het slanke profielsysteem en de drempelloze overgang vervaagt de grens tussen binnen en buiten. Hierdoor smelten de buitenomgeving en je woning samen. Dit maakt dat er vanuit huis ongestoord kan worden genoten van de unieke kenmerken die ieder seizoen met zich meebrengt.

Conclusie: Een nieuwe dimensie voor buitenruimtes

Taatsdeuren voor buiten zijn meer dan alleen een trend; ze zijn een blikvanger en een architectonisch hoogstandje. Wel blijft het zaak scherp te blijven op de functionaliteit. Wind- waterdichtheid en inbraakwerendheid blijven primair aan een deur, zo ook bij een taatsdeur. Gelukkig zijn er geïsoleerde taatsdeuren die aan deze behoeftes voldoen en esthetisch meer dan elegantie uitstralen. Met hun weerbestendige eigenschappen, ruimte-efficiëntie en ongeëvenaarde esthetiek bieden ze een unieke mogelijkheid om buitenruimtes te transformeren. Een overvloed aan natuurlijk licht kan worden gecreëerd door de taatsdeur uit te voeren met de slankste profielen. Dit is wat Sky-Frame kan bieden. Al deze elementen samen zorgen voor een ruimtelijke ervaring en verbinding met de natuur. Zo bieden taatsdeuren voor buiten een oplossing die zowel praktisch als visueel indrukwekkend is. Stap in de wereld van het luxe buitenleven en ontdek hoe taatsdeuren kunnen passen binnen jullie verbouwplannen.

Koen Neijenhuis Perfect View Windows vierkant

Auteur

Koen Neijenhuis

Volg ons

Terug naar alle berichten