Stalen buitenpuien: Alles wat je wilt weten

19 september 2023
Home » Blog » Stalen buitenpuien: Alles wat je wilt weten

Stalen kozijnen passen vanwege de uitstraling bij iedere interieurstijl. Daarnaast zijn er nog tal van mogelijkheden op het gebied van stalen buitenpuien. Zo kunnen ze worden voorzien van diverse stalen deuren. Denk bijvoorbeeld aan een scharnierdeuren, een schuifpui of een harmonicadeur.

Een scharnierdeur is een van de meest voorkomende opties. Deze deuren kunnen namelijk 180 graden worden opengezet wat deze deuren zeer gebruiksvriendelijk maakt. Schuifdeuren zijn veel gezien bij particuliere woningen als doorloop naar de tuin. Omdat deze deuren eenvoudig in gebruik zijn en helemaal opengezet kunnen worden maakt dit de ideale keuze voor deze situatie. Harmonicadeuren worden vaak gekozen vanwege het feit dat de gehele gevel geopend kan worden. Al is het vaak de vraag hoe vaak het weer in Nederland dit toelaat.

Stalen buitenkozijnen bieden naast een fraaie uitstraling ook vele voordelen. Ontdek in dit artikel alles wat je wilt weten over stalen buitenpuien.

Soorten stalen buitenpuien

Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft het realiseren van stalen buitenpuien. Zo kan een op maat gemaakte stalen buitenpui volledig aan jouw specifieke wensen voldoen. Dit maakt elk kozijn uniek.

Enkele openslaande deuren

Bij een enkele stalen buitendeur is er vaak sprake van een toegangsdeur. Dit houdt in dat de deur zowel van binnen als buitenaf afsluitbaar is. Hierdoor kan deze deur worden gebruikt als achterom. Dit maakt het een zeer gebruiksvriendelijke optie.

Dubbele openslaande deuren

Een dubbel openslaande deur zorgt voor een ruime doorloop naar buiten. De tuin of het terras wordt op deze manier zeer toegankelijk en de wind vindt eenvoudig zijn weg bij een open stand. Zijn eenvoudig te bedienen en kunnen vaak tot een drie meter hoog worden opengezet. Met stalen tuindeuren is de middenstijl nog zo slank dat er amper verschil te zien is met de vaste raampartijen.

Schuifdeuren

Vaak is er bij particuliere woningen de wens om een groot gedeelte van de achtergevel open te kunnen zetten. Schuifdeuren zijn in deze situatie een prima optie. Vanwege de grote glasoppervlakken en het gebruiksgemak biedt dit de ideale doorloop naar de achtertuin. De schuifpuien welke wij kunnen aanleveren kunnen frameloos worden gemonteerd. Er is geen drempelovergang tussen binnen en buiten en de verticale tussenstijlen bezitten een aanzichtbreedte van slechts 20mm.

Harmonicadeuren

Naast schuifdeuren is er nog een manier om een zo groot mogelijke opening te creëren. Dit kan door het toepassen van stalen harmonicadeuren. Zoals de naam al zegt, vouw je de gehele achtergevel open. Een vouwpui draait altijd naar buiten open en bestaat altijd uit oneven glasdelen. Deze glasdelen stapelen zich op wanneer je de pui openzet. Het is mogelijk de glasdelen aan elkaar vast te zetten wanneer je deze open vouwt.

Een vouwpui wordt geregeld geplaatst in gebieden met een meer tropisch klimaat dan Nederland. De dagen dat deze in Nederland volledig open zal staan zijn dan ook minder. Dit in combinatie met een zware constructie en een prijzig systeem moet je aan het denken zetten of een pui met openslaande deuren geen betere optie is.

Voordelen van stalen buitenpuien

Stalen buitenpuien kennen diverse voordelen. Naast het feit dat ze je woning een industrieel tintje geven zijn ze ook zeer makkelijk in gebruik. Daarnaast realiseren stalen buitenpuien met een slank profielsysteem ook een oase aan licht. Bij het gebruik van stalen buitenpuien in de achtergevel ontstaat een perfecte overgang naar de tuin.

Duurzaamheid

Stalen buitenpuien kun je zien als een investering in de toekomst. Staal staat natuurlijk bekend om zijn kracht en weerstand tegen diverse weersomstandigheden. Hierdoor zullen de stalen buitenpuien jarenlang meegaan. Eenmalig investeren is jarenlang plezier en geen onderhoud. Dit is een groot verschil met houten kozijnen waarbij om de 6 jaar een likje verf gewenst is.

Onderhoud

Als gezegd is het benodigde onderhoud bij stalen kozijnen minimaal. Eens in de zoveel tijd een natte doek over de profielen is voldoende om de stalen puien stof en vlekvrij te maken. Vanwege de duurzame materialen zijn er geen schoonmaakmiddelen of iets dergelijks nodig. Enkel een vochtige doek en de stalen buitenpuien ogen weer als nieuw. Om een strak transparant zicht te behouden naar buiten is regelmatig de ramen zemen wel een vereiste.

Stijl en uitstraling

Naast de hoogwaardige kwaliteit bieden stalen buitenpuien esthetisch gezien ook voordelen. Zo voegen stalen kozijnen een tijdloze charme toe aan iedere woning. De slanke stijlen en grote glasoppervlakken baden de ruimte in een overvloed van licht. Bij de keuze voor op maat gemaakte stalen buitenpuien kunnen de kozijnen helemaal passend bij jouw woning worden gerealiseerd. Grote glasoppervlakken met amper profilering geeft een moderne indruk, terwijl veel kleine ruitjes de stalen kozijnen uit de jaren 30 kan weergeven.

Isolerend

Stalen buitenpuien dienen natuurlijk niet alleen gebruiksvriendelijk en esthetisch fraai te zijn. Gezien ze de scheiding zijn tussen binnen en buiten moeten ze uiteraard ook goed isoleren. Daarom is het van belang dat de stalen buitenpuien zijn voorzien van een thermische onderbreking. Deze zorgt er namelijk voor dat de stalen kozijnengeen kou of warmte overbrengen. Er zijn ook stalen buitenpuien op de markt zonder deze koudeonderbreking. Deze kozijnen isoleren slecht en er is kans op roestvorming van binnenuit. Door te kiezen voor een stalen kozijn met een thermische onderbreking wordt dit getackeld. Hierdoor kun je het hele jaar door genieten van een comfortabel binnenklimaat.

Het laten plaatsen van een stalen buitenpui

Er gaan uiteraard nogal wat stappen vooraf aan het uiteindelijk plaatsen van een stalen buitenpui. Dit proces verschilt uiteraard per organisatie. Om je toch enigszins een beeld te geven van de stappen die worden doorlopen is hieronder onze werkwijze weergegeven.

Fase 1: Offerteaanvraag

Elk proces begint natuurlijk met een ontwerp of een adviesgesprek. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een adviesgesprek. Hierbij zal er samen gekeken worden naar de beste oplossing welke voldoet aan al jouw wensen. Op basis hiervan zal er een eerste prijsopgave of offerte worden afgegeven.

Fase 2: Bezoek showroom

Na een eerste prijsopgave of offerte wordt een bezoek aan de showroom geadviseerd. Op deze wijze kun je de aangeboden producten in werkelijkheid zien. Door de stalen buitenpuien te voelen en gebruiken krijg je pas echt een goed beeld van de hoogwaardige kwaliteit en uitstraling. Daarnaast biedt dit ook de ideale gelegenheid om eventuele vragen direct beantwoord te krijgen.

Fase 3: Akkoord & start tekenwerk

Zodra de definitieve offerte akkoord is wordt alle informatie overgedragen aan een projectleider. Hij of zij zal vanaf dit moment je contactpersoon zijn. De projectleider zal contact met je opnemen om een afspraak in te plannen en de stalen kozijnen in te meten. Vanuit daar zal het tekenwerk worden opgestart.

Fase 4: Akkoord definitief tekenwerk en start productie

Het tekenwerk dient door alle partijen te worden goedgekeurd. Zodra het definitief tekenwerk akkoord is start de productie van de stalen buitenpuien. Momenteel ligt deze productietijd op 12 werkweken na geaccordeerd tekenwerk.

Fase 5: Installatie

Zodra de stalen buitenpuien en het glas gereed zijn voor montage zal jouw projectleider contact met je opnemen om de montage in te plannen. De montage zal verzorgd worden door onze ervaren monteurs. Hun ervaring en expertise gaat hand in hand met de hoogwaardige kwaliteit en uitstraling van onze kozijnen.

Fase 6: Nazorg

Wanneer de kozijnen zijn gemonteerd en gekit zal de projectleider het project samen met de opdrachtgever opleveren. Dit om ervoor te zorgen dat het werk is gedaan zoals besproken en naar ieders tevredenheid.

Het onderhouden van stalen buitenpuien

Stalen buitenpuien hebben naast de hoogwaardige kwaliteit en uitstraling nog een groot voordeel. Zo vergen stalen buitenpuien weinig onderhoud. Met enkel een natte doek kunnen de stalen profielen worden afgenomen. Gebruik geen hardnekkige schoonmaakmiddelen. Door alleen een natte doek te gebruiken ogen de stalen buitenpuien weer als nieuw.

Kosten van stalen buitenpuien

Allereerst is het goed om rekening te houden met het feit dat stalen buitenpuien hogere initiële kosten kennen dan andere materialen. Over het algemeen is een aluminium buitenpui een voordeligere optie. Daarnaast zijn er verschillende stalen profielsystemen op de markt verkrijgbaar. Zo zijn er kozijnen met een massief stalen profiel. Kwalitatief gezien de beste keuze dankzij de sterkte van het materiaal en de eerdergenoemde voordelen. Gezien de verschillen in kosten van de materialen is het raadzaam jezelf goed in te lezen. Weeg hierbij de voor- en nadelen af.

Conclusie

Hopelijk heeft deze informatie meer inzage gegeven waarmee rekening gehouden moet worden bij het aanschaffen van stalen buitenkozijnen. Dit gaat niet over één nacht ijs. Zorg er daarom voor dat je goed wordt geïnformeerd door de juiste mensen. Bij Perfect View Windows word je van ontwerp tot oplevering begeleid. Wij bieden enkel deskundig advies met een ervaren en kundig team.

Veel gestelde vragen

Wat is de gemiddelde levensduur van een stalen buitenpui?

De levensduur van een stalen buitenpui is afhankelijk van het profieltype. Een stalen buitenpui met een hol profielsysteem en een thermische onderbreking zal gemiddeld 50-60 jaar meegaan. Een stalen buitenpui met een massief profielsysteem en een thermische onderbreking zal een leven lang meegaan. Let wel, bij beide stalen buitenpuien is wel regelmatig onderhoud vereist om deze verwachting waar te maken.

Zijn er speciale vergunningen of toestemming van de gemeente nodig om een stalen buitenpui te plaatsen?

Over het algemeen zijn er geen speciale vergunningen of toestemming van de gemeente nodig om een stalen buitenpui te plaatsen. Let wel, dit verschilt natuurlijk wel per project. Bij monumentale panden is een vergunning vaak een vereiste. Het is dan ook altijd verstandig dit te checken bij je lokale gemeente. Zo kunnen eventuele problemen op voorhand getackeld worden.

Wat zijn de garantievoorwaarden voor een stalen buitenpui en wat valt er onder de garantie?

Bij de keuze voor een massief stalen buitenpui voorzien van een thermische onderbreking krijg je over het algemeen meerdere garanties. Zo geeft Perfect View Windows bijvoorbeeld garantie op de constructie, de coating van de kozijnen, kitwerkzaamheden, hang- en sluitwerk & het glas. Let wel, dit verschilt natuurlijk altijd per organisatie. Check dan ook altijd goed wat er in de offerte vermeld staat of vraag het na. Zo weet je waar je aan toe bent.

Hoe is een stalen buitenpui beschermd tegen extreme weersomstandigheden?

Dit is sterk afhankelijk van waar men voor kiest. Kiest men voor een stalen buitenpui met een hol profielsysteem zonder enige koudebrugonderbreking? Of kies je voor massief stalen profiel voorzien van een goed werkende thermische onderbreking? Een massief stalen profiel inclusief een onderbreking is ultra sterk en isoleert naar de waardes van nu. Zo zijn de stalen buitenpuien van Perfect View Windows succesvol getest op wind- en waterdichtheid en inbraakwerendheid. Het blijft verstandig om jezelf goed in te lezen en op een juiste manier te laten informeren.
Koen Neijenhuis Perfect View Windows vierkant

Auteur

Koen Neijenhuis

Volg ons

Terug naar alle berichten